Гласуването на промените в Конституцията започва на 3 февруари

Дебатите и гласуването на първо четене на промените в Конституцията вероятно ще бъдат на 3 февруари, каза председателят на временната комисия за подготовка на промените в конституцията Любен Корнезов. Той посочи, че такова е мнението на част от парламентарните групи, с които са направени консултации. 

Позицията на комисията за гласуване на първо четене на измененията в основния закон ще бъде раздадена на депутатите най-късно на 1 февруари, каза Любен Корнезов. 

Временната комисия за подготовка на промените в конституцията реши на следващото си заседание на 27 януари да изслуша министъра на правосъдието Георги Петканов, омбудсмана Гиньо Ганев, главния прокурор Никола Филчев и новоизбрания главен прокурор Борис Велчев, председателите на ВКС и ВАС Иван Григоров и Константин Пенчев, директора на Националната следствена служба Ангел Александров. Ще бъде отправена покана и към президентската институция.


Комисията прие днес правила за процедурата за промените в конституцията, които се очаква да бъдат гласувани утре в пленарна зала. Правилата са като тези, по които бяха направени измененията в основния закон в предишния парламент. За експерти към комисията ще бъдат поканени проф. Снежана Начева, проф. Маргарита Чинова и проф. Екатерина Трендафилова. Всяка парламентарна група също ще може да привлече съветник.

В отговор на въпрос Любен Корнезов каза пред журналисти, че за една парламентарна република, като България, президентските правомощия са напълно достатъчни в този вид, в който съществуват. 

Попитан дали комисията ще обсъжда предложенията на президента за промени в основния закон, Корнезов каза, че тя обсъжда законопроекта между двете четения, всеки народен представител може да направи своите предложения и само те могат да бъдат обсъдени от комисията. 

Корнезов посочи, че уважава мнението на президента, но не може в комисията да се обсъждат думи, тъй като има процедура, по която се работи. Той каза, че ако депутат внесе това, което президентът в обръщението си пред Нардното събрание и нацията е депозирал, то ще бъде обсъдено от комисията.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK