Медицински колеж готви кадри за износ

Медицинският колеж към университета “Асен Златаров” в Бургас на практика подготвя медицински кадри “за износ”. Завършващите специалностите “медицинска сестра” и “рехабилитатор” веднага след приключването на обучението си тръгват на работа в чужбина, сочи справката от колежа. От тази година те трябва да завършват със степен бакалавър, а не специалист, както беше досега.

Учебното заведение е издало през изминалите пет години средно по 40 академични справки годишно за работа в чужбина. Справката е един от основните документи, с които българските медицински кадри кандидатстват за работа. Общо за периода 1997 - 2004 г. колежът е предоставил 245 академични удостоверения, които са необходими за легализиране на професионалната квалификация. Според данните пиковата година е била 2003 г., когато са заминали 73 сестри и рехабилитатори. Най-много медицински персонал от Бургас е тръгнал за Турция, САЩ, Шотландия, Южноафриканската република, Италия и Гърция.

Една медицинска сестра в България получава средно между 170 и 180 лв. месечно, а във Великобритания - между 1800 и 2500 паунда, като нощният труд се плаща допълнително, каза председателят на медицинския синдикат “Подкрепа” в Бургас Дина Димитрова. В момента най-много се търсят рехабилитатори в Бахрейн, Великобритания и Обединените арабски емирства. Пловдивските фирми “Глобъл сървисис” и “Бул медика консулт” държат основно пазара във Великобритания и Северна Ирландия. В момента спешно се търсят медицински сестри за острова.


Квалифициран персонал за Италия изпращат италианската фирма “Думмис”, както и “Експомед”. Втората е позната и като посредник на медицински сестри в Либия. Италианската агенция за работа “Групо вита серена” набира медицински сестри срещу 1200 евро заплата на месец, но кандидатите трябва да владеят италиански език, заяви шефът на агенцията Лука Джованоне. За страни като Бахрейн, Либия и Судан лиценз е получила фирма “ЕТ М 98-Маргарита Кирилова”, а болногледачи в Израел изпраща ЕТ ”Мариян Костадинов”, сочи проверката в Бургас.

-------------------

До момента кадрите по двете специалности на Бургаския университет завършваха със степен “специалист”. Според промените в Закона за здравето, приети в края на миналата година, българските медицински сестри и рехабилитатори вече трябва да получават степен бакалавър. Изискването на ЕС е минимум три години обучение и 4000 часа хорариум. Според директора на Медицинския колеж доц. Мими Стойчева образованието подготвя кадри по критериите на ЕС, но изостава практиката. “Във всеки национален рамков договор трудът на медицинската сестра не е остойностен, както това е направено за лекарите”, каза доц. Стойчева. Според нея това е една от основните причини за непрекъснатия износ на кадри.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK