София получава "пътна карта" за безвизов режим със САЩ

В четвъртък външният министър Ивайло Калфин и американският посланик Джон Байърли ще подпишат документ, който описва какви изисквания трябва да изпълни София, за да могат българските граждани да пътуват в САЩ без визи. Подобна "пътна карта" имат и новоприетите в ЕС държави и Гърция, докато останалите европейски страни и Словения вече са на безвизов режим. Окончателното отпадане на визите за българи обаче няма да е скоро, ако се съди по опита на новите членове на ЕС.

За подписването на "пътна карта" се споразумяха миналия април бившият външен министър Соломон Паси и предишният американски посланик Джеймс Пардю. Още тогава дипломатът посочи като най-ранен срок за отпадането на визите след 4 години, или през 2009 г., и то ако всичко върви по план. От външно министерство в сряда обясниха, че в меморандума ще е записано, че това трябва да стане възможно най-скоро, но няма да бъде фиксирана дата. След необходимите условия от ведомството посочиха икономическа, политическа и социална стабилност. Едно от изискванията на програмата е процентът отказани визи на граждани от страната да е под 3 на сто. Към момента за България той е над 25 на сто. Друг критерий е да няма много хора, които пресрочват престоя си, макар че коефициент не е уточнен. Между нерегламентираните законово, но възприети от Държавния департамент условия са страната да има надеждна система срещу фалшифицирането на документи за самоличност, умения да се справя с организираната престъпност и сериозен граничен контрол, както и закони за националността и гражданството. Друг критерий е страната да демонстрира висока степен на сътрудничество със САЩ по отношение на прилагането на закона.

Безвизов режим със САЩ имат само 27 страни - старите членки на ЕС (без Гърция), малките европейски монархии като Андора и Лихтенщайн, Япония, Нова Зеландия, Австралия, Бруней и Швейцария и от бившите социалистически страни единствено Словения. Гражданите на тези държави обаче трябва да притежават електронен международен паспорт с биометрична информация, за да могат да пребивават в САЩ без виза в рамките на 90 дни.

Дори и да стане страна - членка на ЕС, на 1 януари 2007 г., България няма автоматично да премине към безвизов режим със САЩ. Макар че приетите в ЕС през 2004 г. държави трябваше да го получат до юли, във вторник Ройтерс цитира представители на мегаминистерството на вътрешната сигурност на САЩ, според което процесът ще отнеме години.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK