Държавните и общински фирми ще вдигат заплатите с до 5% на тримесечие

Търговските дружества, с над 50% държавно и общинско участие в капитала, ще могат да вдигат работните заплати с до 5 но сто на тримесечие, спрямо работната заплата през третото тримесечие на 2005 г., предвижда приета на правителственото заседание в четвъртък наредба. Поставеното в документа условие важи и за предприятия, получаващи субсидии от Държавния бюджет, както и за тези, които имат големи загуби и просрочени задължения към деветмесечието на 2005 г.

Целта на механизма за образуване на средствата за работна заплата е спазването на строга финансова дисциплина при формирането на средствата за работна заплата в търговските дружества с преобладаващо държавно или общинско участие. Право на увеличение на заплатите до 6 на сто ще се дава само след писмено разрешение от министъра на труда и социалната политика и по предложение на съответния орган, упражняващ правото на собственост, при условие че търговските дружества реализират печалба и са погасили просрочените си задължения.

Предприятията, които реализират печалба, нямат просрочени задължения и увеличават добавената стойност, могат да образуват средствата си за работна заплата в съответствие с финансово-икономическото си състояние. Дава се възможност това да стане чрез браншов договор.

От третото тримесечие няма да се прилагат ограничения за предприятията от списъка, които са реализирали печалба през първото и второто тримесечие на 2006 г. и нямат просрочени задължения.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK