България

Източник: ЦИК към 12 ч.

Избирателна активност
Гласували
Негласували

Източник: ЕП

Кой печели в ЕС

Източник: ЕП

Проф. Трендафилова: И от ООН ще работя за съдебната реформа у нас

С рекордните 82 гласа от 100 възможни проф. Екатерина Трендафилова изпревари безапелационно останалите кандидати за съдии в Международния наказателен съд и стана първият юрист, спечелил на първия тур с такъв резултат доверието на дипломатите от 99-те държави, учредителки на съдебната институция. Кандидатурата на Трендафилова беше издигната през юли 2005 г. и избирането й се оценява като огромен успех за България, се казва в официалното съобщение на МВнР.

Международният наказателен съд се конституира през 2002 г. и се състои от 18 магистрати, които имат мандати от 3, 6 и 9 години. Проф. Трендафилова е избрана с 9-годишен мандат. Към момента 139 държави са подписали Римския статут за създаването на съда, но 99 са го ратифицирали, сред които и България, която е между страните основателки. Ключови държави като САЩ, Русия и Китай все още не признават съда. "Съдът прави първите си стъпки и от това зависи и други страни да пожелаят да се включат", каза от Ню Йорк проф. Трендафилова в интервю за БТА.

Тя посочва още, че ще продължи да се вълнува от съдебната реформа в България, за която работи още от 1997 г. "Независимо какво ще ми струва, никога няма да спра да работя за случващото се в България", казва тя в интервюто.

Проф. Трендафилова е един от най-авторитетните български специалисти по наказателно право и беше водещ експерт по изработването на новия Наказателно-процесуален кодекс, както и на други законодателни инициативи, свързани със съдебната реформа.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK