ДКСИ опровергава Станишев за проверките

Премиерът Сергей Станишев и председателят на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова влязоха в задочен спор по въпроса дали трябва да се облекчи процедурата за издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО. В петък, след заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет Станишев посочи, че е било обсъждано да бъдат подготвени законови промени за по-ефективни механизми за издаване на разрешителни за допуск.

Той обясни, че сегашната двуфазова система - проверка и от службите, и от ДКСИ, не е необходима след влизането на България в НАТО и трябва да се преодолее проблемът с твърде бавната процедура.

Ден по-късно пред "Дарик радио" Маркова отрече процедурата да е дълга и че не това е проблемът. По думите й един сертификат у нас се дава за около 3 месеца, докато в САЩ тази процедура трае девет месеца. Отчетът за 2005 г. показвал, че между 80 и 90 процента от сертификатите са се издавали в 10-дневен срок от постъпването на делата. Маркова уточни също, че от ноември миналата година системата за издаване на сертификат е еднофазна - само службите проучват кандидата, а комисията издава автоматично документа.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK