Арх. Здравец ХАЙТОВ: Към главния архитект на София трябва да има обществен съвет

Във вторник е последната фаза от конкурса за избор на нов главен архитект на София. Четиримата финалисти - Петър Диков, Борислав Богданов, Борислав Борисов и Людмил Леонидов, ще бъдат интервюирани от 7-членната комисия с председател зам.-кметът по сигурността Цветан Цветанов. След това комисията трябва да представи на кмета Бойко Борисов до три имена, от които той да избере новия главен архитект на столицата. Сдружението на софийските архитекти настояваше в журито да има и техен представител, но това не се случи. По този повод разговаряме с неговия нов председател арх. Здравец Хайтов.

------------

B: Най-достойните претенденти ли достигнаха до финала в конкурса за главен архитект на София?


- Конкурсното начало винаги е положително във всяко едно отношение. В този смисъл конкурсът за главен архитект е добър като начало за кмета на София Бойко Борисов. А също така и за архитектурната общност. Сдружението на софийските архитекти искаше за участва в журирането на конкурса. Нормално е, когато се избира главен архитект на София, в комисията да има представител и на сдружението. То е едно от най-големите в страната. В него членуват около 1000 архитекти. Не получихме отговор от кмета защо не включи наш представител, въпреки че му изпратихме официално искането си.

B: Има ли изненади? Това ли бяха фаворитите на гилдията, които достигнаха до финала?

- Мисля, че да, от това, което видяхме на двете публични срещи с кандидатите в хотел "Хилтън" и в Дома на архитекта. На тях претендентите за поста представиха вижданията си за бъдещото развитие на София, доби се представа за възможностите им. Четиримата номинирани в последния стадий са хората, които най-добре представиха и защитиха своите виждания за това как един главен архитект би трябвало да управлява града.

B: Арх. Борислав Богданов не участва в нито едно от обсъжданията. Той дори ги определи като ненавременни.

- Когато ме попитаха кой ще бъде главен архитект, отговорих: вероятно Борислав Богданов, защото той не участваше на първото обсъждане в хотел "Хилтън". Там не дойде и Петър Диков. Двамата обаче бяха номинирани за следващия етап. На второто публично обсъждане пак не участваше арх. Богданов, беше номиниран за третия етап. За това във формата на шегата може да се каже, че главният архитект ще бъде един от двамата Б-та - или Борислав Богданов или Борислав Борисов, по аналогия с Бойко Борисов.

А сериозно - това, което ме впечатли на публичните дискусии, е идеята на арх. Борисов за създаване на обществен съвет, който да съпътства работата на главния архитект. Това ще бъде екип не само от представители на гражданското общество, но и от специалисти - архитекти и инженери. Този съвет може да стане свързващото звено, което да подготвя и резюмира проблемите на София и да дава предложения за тяхното решаване. В същото време е важна и обратната връзка - вижданията на главния архитект да стигат до обществото, нещо, което сега не съществува. Пресен пример е стратегията за развитие на столицата и област София. Има граждански сдружения, които предлагат алтернативи на много от въпросите и вижданията на този проект.

B: Във вторник кандидатите за главен архитект ще бъдат интервюирани от комисията. Единият въпрос, може би като тест за лоялност към кмета, е одобряват ли идеята бул."Витоша" да бъде пешеходна зона. Вашето мнение какво е?

- Одобрявам идеята, защото София няма пешеходна улица. Не е нормално столицата да няма пешеходна зона. Във всяка европейска столица има. Дали точно бул. "Витоша" ще бъде или примерно ул."Граф Игнатиев", това е въпрос, по който бъдещият главен архитект има своето основополагащо мнение. Преди време бул. "Витоша" е бил пешеходна зона. Не мисля, че беше лошо. Доколкото знам, булевардът е бил създаден с идеята да бъде пешеходна улица, но с времето нещата се промениха. Редно е новият главен архитект да посъветва кмета дали улицата да бъде пешеходна изцяло или частично. Това е един от ангажиментите на главния архитект - да подпомага с идеи кмета на София.

B: Как си обяснявате големия интерес към поста главен архитект на столицата?

- Петър Диков каза, че иска да стане главен архитект, за да помогне за развитието на София. Всеки един архитект, както и аз, би искал да направи така, че София да изглежда по-добре. Въпросът е дали моето желание съответства на способностите ми. Фигурата на главния архитект в София коренно се различава от тази на главен архитект в който и да било друг град. Добре е той да има статут на заместник-кмет. Той е непосредственото звено между кмета и Столичния общински съвет и е фигурата, от която зависи как ще изглежда София. Основното е диалогичността. Главният архитект не е човек, който трябва да прави гениални проекти, това не му е работата. Той трябва да управлява, да стикова управлението на града, да има обща визия върху столицата и тя да бъде на основата на законовата форма - Общия устройствен план и Закона за устройство на територията.

B: Кои са предизвикателствата пред бъдещия главен архитект? С какво трябва да се справи?

- Главният архитект работи основно според Закона за устройство на територията и наредбите, свързани с изграждането на София, които се отнасят до архитектурната страна на въпроса. Това е първото нещо, с което главният архитект трябва да се съобразява. Законопроектът за общия устройствен план (ОУП), бъдещият закон за София и стратегията за развитие са в основата на управлението на града. Тези документи не са приети. Към този момент не е ясно кое трябва да предхожда - дали стратегията трябва да подпомогне ОУП или обратното. По-логично е стратегията да подкрепи ОУП, защото това все пак е закон, който дава параметрите за проектирането на София.

B: Новият план на София беше много дискутиран. Според едни новият главен архитект трябва да изготви изцяло нов план, а според други трябва да направи всичко възможно, за да бъде приет. Вие какво мислите?

- Новият ОУП трябва да бъде подпомогнат. Преди да бъде приет от парламента, той трябва да бъде одобрен от много институции. Много са нещата, които имат нужда от промяна - междублоковите пространства, зелената система, паметниците на културата и отношението към тях, транспортните коридори. Примерите са налице - В Южния парк върху средновековна катедрала беше построен блок. На гърба на Националния институт за паметниците на културата (НИПК) построиха хотел.

B: По същия начин се изгради и хотелът в съседство с Централния дом на архитекта със съгласието на тогавашното ръководство на САБ.

- Това е друго. Като съседи бяхме питани. Но въпросите дали, какво и колко да се събаря от къщата, какво да се експонира от нея се решават с одобрение на НИПК. И тук е ролята на главния архитект, който може да прецени и да каже: този паметник на архитектурата, който е разрушен, не е експониран убедително. И може да не одобри проекта и да не даде виза за строителство. Това е отговорността на главния архитект. Да не говорим, че отговорността на НИПК е още по-голяма. Такива са законите и те трябва да се спазват.

B: Предишният главен архитект Стоян Янев спазваше законите, но всички виждаме гъстото застрояване на кв. "Лозенец", на Южния парк, на продължението на Борисовата градина - местността Погребите. А дирекция "Архитектура и градоустройство" (ДАГ) стана символ на корупция в обществото. Дори един от кандидатите за главен архитект каза, че плановете се ползват от служителите в ДАГ като лични. Как си обяснявате феномена - законно София погрознява?

- Знам много политици и депутати, които са обвинявани в корупция и далавери, но нищо не е доказано в съда. Това е демократичният и правов начин за доказване на корупцията. Така, че докато не се докаже в съда, са само приказки, които всеки може да ги коментира.

B: Новият главен архитект по същия законен начин може да продължи политиката на унищожаване на зелените площи.

- Затова е важен контролът. Необходим е и обществен съвет към главния архитект - звеното, което да реагира бързо при възникване на спорни въпроси - примерно за междублоковите пространства.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK