Министерства си делят европарите за пътищата

Министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на земеделието ще си поделят усвояването на парите от европейските фондове за строежа и ремонта на пътищата, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев пред БНТ.

За магистралите и първокласните пътища ще отговоря транспортното министерство, тъй като те ще бъдат финансирани от Кохезионния фонд, който ще отпусне 850 млн. евро до 2013 г. За второкласните и третокласните пътища ще отговоря регионалното министерство и те ще бъдат финансирани от еврофонда за регионално развитие. За тях са предвидени 215 млн. евро. Селските пътища ще се изграждат с 50 млн. евро от фонда за развитие на селските райони.

Това не означава, че ще разделим пътищата между четирите ведомства, напротив, пак ще има едно звено в агенция "Пътища", което ще стопанисва държавните пътища, а общините - собствените си, каза Мутафчиев.


В момента се уточнява кое е най-доброто, за да успокоим европейците, че можем да усвоим парите, съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Агенцията ще остане една, но ще има борд от представители на министерствата на транспорта, регионалното и финансите, които ще одобряват програмата й.

Изпълнителна агенция "Пътища", която е подчинена на строителното министерство, ще бъде преобразувана в агенция към правителството, която ще се занимава с изграждането на второкласните и третокласните пътища, съобщи правителствен източник.

В началото на януари транспортният министър Петър Мутафчиев обяви, че е логично агенцията да е към неговото ведомство, както беше по времето на правителството на СДС, но това не стана.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK