Върховният съд е засипан с дела срещу данъчните

Магистратите са разгледали рекорден брой жалби срещу администрацията

Върховният административен съд (ВАС) отчете абсолютен рекорд по решенидела. През миналата година магистратите са решили окончателно близо 12500 казуса, а са разгледали над 16 400. В съда се гледат дела сизключително голям материален интерес - приватизационни сделки,концесии и данъчни актове, както и такива от социална значимост - поздравното и общественото осигуряване.


Най-много са данъчните дела- над 3600 (средно по 12 на ден), и затова вчера беше обособено второотделение, което ще се занимава с тези казуси. След тях са делата поЗакона за устройство на територията, които са близо 1900. Споредпредседателя на съда Константин Пенчев броят на жалбите ще продължавада расте и през следващите години, тъй като гражданите имат доверие натози съд, а и завеждането на административно дело струва 5 лв. или 10лв. От ВАС се очаква да оправи държавата, при нас постъпват дори жалбипо имуществени и нотариални спорове и оплаквания от прокуратурата,заяви той. Според Пенчев през 2007 г. ще има нов скок на броя наделата, тъй като след влизането в Европейския съюз вече ще могат да сеобжалват и решенията на Комисията за финансов надзор.


Пенчев сеобяви против върховния съд да гледа всички дела срещу актове наминистри, както е записано в конституцията. Във ВАС са всички уволненияна хора от министерствата на отбраната и на вътрешните работи, това сатрудови дела, с които иначе се занимават районните съдилища, каза той.Тъй като два парламента не пожелаха да ни чуят и да променят основниязакон, ще сезираме Конституционния съд, който да разтълкува дали трябвада гледаме дела за уволнения, каза Пенчев.
Има и друга тенденция,която не приветствам - общинските съвети да се изживяват катоработодатели на кметовете и да ги освобождават, заяви председателят наВАС. Той обясни, че това може да става по изключение, но съветницитеуволнявали кметовете само защото не ги харесват.


Миналата годинаВАС е отменил 14 наредби на правителството - за безмитните магазини, заквотите за внос на захар, за експертизите на МВР, за винетките забългари и чужденци. Магистратите са получили 92 жалби от граждани, носа установили, че в повечето случаи наредбите не противоречат на закон.


-----------------


ВАС се е заел с първото си тълкувателнорешение от година насам. По искане на председателя на съда магистратитеще изчистят противоречията при уволненията и назначенията на съдиите,прокурорите и следователите. Те ще трябва да решат: дали членовете наВисшия съдебен съвет (ВСС) могат да обжалват акт на съвета, за който сагласували; дали ВСС е длъжен да наложи на магистрат наказанието, закоето настоява началникът му или сам преценява каква да е санкцията;може ли шефът на съдия, който е поискал да бъде назначен, след това даобжалва назначението му.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK