Адвокатите ще докладват за корупция в съдебната система

Висшият съдебен съвет (ВАС) ще поиска от адвокатите да му докладват присъмнение за корупция на магистрати. Това предвижда годишната програмаза борба с корупцията на съвета, която беше одобрена в сряда.


Щепоискаме от дисциплинарния съд на Висшия адвокатски съвет да сисътрудничим в борбата с корупцията, съобщи шефът на специализиранатакомисия във ВСС Румен Ненков. Той обясни, че целта е адвокатите дадокладват на ВСС, ако, докато разследват свой колега, се натъкнат наданни за подкупен съдия, прокурор или следовател. Според стратегиятасъдебният съвет ще събира сигнали и от вещите лица, които правятекспертизи по делата. ВСС ще анализира всички конкурси за назначения всъдебната власт. Ненков припомни, че преди година бяха орязаниправомощията на комисията и затова тя не може да прави разследвания.Той обясни, че вече се получават оплаквания от граждани в специалнитекутии, които бяха поставени в повечето съдилища. Проверяваме дори ианонимните, каза Ненков.


До седмица ще бъдат обявени резултатитеот проверката за корумпирани магистрати, обяви вчера зам. главниятпрокурор Митьо Марков. Той обясни, че данните, които обвинителитеизискаха от всички звена в съдебната система, МВР и Агенцията зафинансово разузнаване, се анализират от група под ръководството надругия заместник на Никола Филчев -Христо Манчев. Ще бъде направенанализ и той ще бъде огласен, каза Марков, но заяви, че не знае дали внего ще има имена на корумпирани магистрати. В сряда стана ясно, чесрещу следователката от София Мария Илиева, която преди дни бешезаловена с три дози хероин, има повдигнато обвинение за притежание надрога. За това ВСС назначи комисия, която да реши дали да бъдеотстранена от длъжност, докато трае разследването срещу нея. Ненковпотвърди, че Илиева е в списъка на следствието с 30-те подкупнимагистрати.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на iurista
    *****

    Как хем да докладваме, хем да носим подкупи, нещо не ми се връзва:)))) iurista@abv.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK