И юристите не харесват промените в конституцията

Над 70% смятат, че новите текстове няма да помогнат в борбата с престъпността


Промените в конституцията няма да помогнат за успешно противодействие срещу организираната престъпност и корупцията. Това смятат над 70 процента от представителите на правната общност. Над 85 на сто от съдиите, 60 процента от прокурорите и близо 80 процента от следователите смятат, че предлаганите изменения застрашават независимостта на съдебната власт.


Данните са от изследването сред 60 съдии, прокурори, следователи и адвокати. Те бяха обявени в петък от председателя на фондация “Институт по нормотворчество” адвокат Даниела Доковска на дискусия за измененията в основния закон.
Над 70 на сто от анкетираните са отговорили положително на въпроса необходими и наложителни ли са промените в конституционната уредба на съдебната власт. По-резервирани към промените са прокурорите, а мнозинството от следователите са против, като това показва стремеж към запазване на статуквото, коментира Доковска. Само адвокатите смятат, че ако предлаганите промени бъдат приети, ще се подобри взаимодействието между органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт и че поправката ще допринесе за по-добра защита на правата на гражданите.


Още с гласуването им на първо четене в първите дни на февруари промените в конституцията бяха подложени на критики и от юристите, и от опозицията в парламента. Текстовете, които не се приемат еднозначно, са задължението парламентът да изслушва председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, възможността депутатите да освобождават тримата висши магистрати, правомощията на министъра на правосъдието да съставя бюджета на съдебната власт, да отговаря за квалификацията на магистратите и да контролира движението и решаването на делата.


Първият секретар на Делегацията на Европейската комисия в София Фернандо Понс Канто подчертал по време на дискусията значението и неотложността на промените в основния закон, съобщи БТА.


При промените в конституцията политиката трябва да отстъпи пред разума, предупреди Кен Стюарт, директор на Инициативата за укрепване на съдебната система у нас към Американската агенция за международно развитие. По думите на Стюарт промени в конституцията не трябва да се правят с лека ръка.  

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK