Забавена ликвидация ощетява поликлиники

В София кабинети се отдават под наем срещу 8 стотинки на кв.м

Един от проблемите при бавната ликвидация на определените за закриване стоматологични центрове е, че кабинетите се преотдават незаконно под наем от външни хора

© Валентина Петрова

Един от проблемите при бавната ликвидация на определените за закриване стоматологични центрове е, че кабинетите се преотдават незаконно под наем от външни хораСофийските диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) губят пари зарадинеприключили ликвидации в тях, оплака се Татяна Василева, директор наСтоличния медицински холдинг, който обединява всички общински здравнизаведения. Става дума за ликвидацията на 28 стоматологични центъра имедико-технически лаборатории. Те са разположени в различниполиклиники, собствеността им обикновено е поделена между общината исъответното ДКЦ.


Ликвидацията при повечето е започнала още през2000 г. с решение на Столичния общински съвет, тъй като центровете илабораториите се оказали губещи. Самите ликвидатори са назначени съсзаповед на тогавашния кмет Стефан Софиянски. Според закона ликвидациятатрябва да приключи до 2 години, но на повечето места още продължава,каза Василева. Според нея това се случва, тъй като ликвидаторите иматинтерес да бавят процеса.


За да приключат съществуването им,ликвидаторите е трябвало да разпродадат имуществото в тях -стоматологични столове, инструменти и друга медицинска апаратура, а сприходите да покрият задълженията им. Общо те дължат на поликлиниките91 хил. лв. Сумата не е голяма, но основният проблем са заплатите наликвидаторите и пропуснатите ползи от наемите на кабинетите, казваВасилева. Тя обаче не знае какъв е размерът на възнагражденията.Ликвидаторите получават заплати за сметка на дружествата, коиторазпродават. Ако не успеят да съберат средства за това, възнагражденияим осигурява общината. Даваме средно по 250 лв. на месец в 13 отдружествата, в останалите 15 - нищо, обясниха оттам.
Пропуснатитеползи са най-вече от наеми. На повечето места ликвидаторите са дали поднаем от 8 ст. кв.м кабинетите на различни хора. Повечето от тях няматнищо общо с медицината, каза Василева. От своя страна те са ги отдализа стотици левове на медици и стоматолози.


При нас под наемпреотдаваха кабинети водопроводчик и полицай, не знам за каква сума, ноне беше малка, оплака се Цвета Авджиева, директор на 25-о ДКЦ, прикоето ликвидацията е приключила съвсем наскоро. Тя е продължила почтипет години. Въпреки това комисията от трима ликвидатори още не евърнала на поликлиниката задълженията от 6.4 хил. лв. За сметка на товаполучихме етажа в ужасно състояние, добави Авджиева.


За да спре тозипроцес, Василева иска общината да назначи един ликвидатор и краен срок,в който той да си свърши работата. От общината обаче обясниха, че товае невъзможно. Процедурата, която е описана в Търговския закон, отнемапоне две години. Заличаването на центровете от фирмения регистър ставасамо след като са приключили всички искове на кредиторите. Това още


Около10 млн. лв. ще поиска Татяна Василева от общината за финансирането наздравните заведения в медицинския холдинг. Това е сумата, която се еосигурявала досега. През тази година обаче не е сигурно, че парите щесе отпуснат, тъй като има промени в Закона за държавния бюджет. Споредтях общинското финансиране на лечебните заведения е пожелателно, а незадължително, както беше досега, обясни Василева. Освен това средстватаще се дават, след като лекарите представят конкретни програми за каквоще ги изразходват.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на www.UDOBNO.HIT.BG
  *****
  Неутрално

  Списък на всички (нестоматологични) поликлиники в София:

  <a target="_blank" href="http://www.UDOBNO.HIT.BG">www.UDOBNO.HIT.BG</a>

 2. 2 Профил на www.UDOBNO.HIT.BG
  *****
  Неутрално

  Списък на всички (нестоматологични) поликлиники в София:

  http://www.UDOBNO.HIT.BG

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK