Фермерите може да останат само на евросубсидии

"Директните плащания от Европейския съюз, които българските фермери щеполучават след присъединяването, са достатъчни и не е нужно да иманационално съфинансиране. Ако това стане, преразпределението презбюджета ще надхвърли 40% от БВП и ще наруши споразумението междууправляващата коалиция." Тази позиция на финансовото министерство обявипред парламентарната земеделска комисия зам.-министърът Любомир Дацов.Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за подпомагане наземеделските производители, които регламентират дейността на бъдещатаразплащателна агенция.


"В проектозакона е записано националнитедоплащания да стават от бюджета и ако искаме да въведем принципите наобщата селскостопанска политика, този текст трябва да остане. Въпрос наполитика е дали правителството ще реши да има съфинансиране, когато сеобсъжда проектозаконът за държавния бюджет", обясни земеделскиятминистър Нихат Кабил. Той беше подкрепен от депутати от всички партии,които смятат, че отрасълът задължително трябва да запази и държавнотосубсидиране, за да могат фермерите да бъдат конкурентни.


Директнитеплащания на декар, които ЕС ще дава за фермерите, не изискват да имасъфинансиране от бюджета, обясни Дацов. Разчетите на финансиститесочат, че само субсидиите за селските райони и за пазарна подкрепа напроизводителите ще натоварят бюджета с 400 млн. лв. За 2006 г.държавните субсидии за сектора са 259 млн. лв. и ако те бъдатувеличени, това трябва да стане за сметка на останалите разходи заздравеопазване, образование и други, обясни още Дацов. Председателят наземеделската комисия Васил Калинов предложи въпросът да се дискутирадопълнително между двете министерства. 


Депутатите разрешихаи твърде спорния текст в закона кой да назначава изпълнителния директорна разплащателната агенция. Обсъждаха се три варианта - да го избирапремиерът, управителният съвет на агенцията или земеделският министър.Накрая се стигна до компромиса агроминистърът след съгласуване спремиера да предложи кандидатурата на управителния съвет, членовете накоито да го изберат. Освен четирима представители на земеделскотоминистерство в управителния съвет ще има и хора от  министерстватана финансите, икономиката, околната среда, регионалното развитие исоциалното.  

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK