България ще изпробва електронни лични карти

След това ще се решава кога да бъдат сменени сегашните документи

Пилотен проект за единна електронна лична карта е записала в плановетеси за тази година новосформираната Държавна агенция за информационнитехнологии и съобщения (ДАИТС), съобщи зам.-председателят й ТошоНедялков. Това е свързано с европейските изисквания къмидентификационните документи на страните от ЕС и на новите членове внего, каза Недялков. 


Проектът трябва да отговори на няколковъпроса - как ще изглежда новата карта, върху смарт чип или на магнитналента ще бъдат записвани личните данни, какви ще бъдат устройствата,които ще четат информацията, как да се разработи информационнатасистема, на чиято база ще се издават новите лични документи и колко щеструват.


“Очаквам съпротива срещу намесата на ДАИТС в подобназадача, защото две ведомства - МВР и здравното министерство, искат даиздават съответно персонална и здравна електронни карти”, каза ПламенВачков, председател на агенцията. Според него личните данни трябва дасе съхраняват върху единен електронен носител. “Ведомствата ще запазятсамостоятелността на информационните си системи, но държавата се нуждаеот системен интегратор, за да се избегне сегашната липса на координациямежду тях, и това трябва да бъде ДАИТС”, твърди Вачков. 
"Тъйкато става дума за пилотен проект, финансирането ще бъде минимално", каза Недялков, без да уточни какви суми са необходими идали ще бъдат от бюджета на агенцията. Министерството на транспорта иДАИТС все още не са подписали разделителен протокол за излизането наагенцията от структурата на ведомството и затова тя още няма бюджет за2006 г.


Проектът за нови електронни лични карти ще помогне да сеоцени мащабът за смяната на сегашните. Те бяха сменени веднъж през 2000г.  По време на тестовете трябва да бъдат създадени прототипи наинформационна система, на карти и четци. "Става дума за карта, която щезамени досегашния ни документ за самоличност, и на практика цялатаинформация за един човек ще бъде върху електронен носител", обясниНедялков. Освен име, дата на раждане, ЕГН, адрес, картата ще съдържа иличното здравно досие, планират в агенцията. След приключването напроекта ДАИТС ще предостави анализ на Министерския съвет, който ще решикакви ще бъдат новите документи и кога да започне смяната на старителични карти с електронни.


----------------


Как е в Европейския съюз


Споредизискванията на ЕС към датата на приемане в общността България трябвада започне издаването на международни паспорти с биометрични данни.Брюксел няма изискване личните карти да съдържат такива данни. Въпрекитова някои страни членки като Франция и Белгия предприеха стъпки завъвеждането на електронни документи, за да улеснят контакта награжданите с властите например при гласуване, плащане на данъци,референдуми и други.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Docodoco
  *****

  ....и да станем всички с дистанционно управление:))

 2. 2 Профил на plamen_p
  *****

  След като ЕС няма изискване към личните карти (и доколкото знам някои страни, като Англия, дори нямат такита), то тогава защо, по дяволите, ДАИТС се оправдават с нея? Или свършиха парите в бюджета та трябва пак да се дои народонаселението - този път със смяната на личните карти? Явно циркът със смяната на номерата на автомобилите не ни е научил на нищо

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK