България е готова да усвои максимум 35% от еврофондовете

Проекти за околната среда и транспорта ще си поделят над 2 млрд. евро

Голямуспех ще е, ако усвоим и 35% от европарите през 2007 г., заяви финансовиятминистър Пламен Орешарски при обсъждането на Националния план за развитие впериода 2007 - 2013 г. и оперативните програми към него. За тези седем годиниБългария ще усвоява над 11 млрд. евро от еврофондовете. Форумът бешеорганизиран от Икономическия и социален съвет (ИСС), в който влизат представители на работодателскиорганизации и синдикатите.


ПламенОрешарски акцентира върху усвояването на парите. Той посочи, че десетте новичленки на ЕС през първите две години са усвоявали около 30-35%. Според негопочти невъзможно е да се постигнат 100%. Понякога обаче стават чудеса, каза тойи даде пример как на футболен мач аутсайдери побеждават фаворитите. Председателят на ИСС Лалко Дулевски предложида се създаде нова оперативна програма за развитие на информационните технологии.Зам. финансовият министър Любомир Дацов определи искането като закъсняло. Спореднего по-добре е да се определят приоритети във вече съществуващи оперативни програми,които да отделят средства за информационните технологии.
ВалентинаЗартова от ИСС поиска бенефициентите по програмите да не плащат ДДС. Отговорът нафинансовото министерство беше, че това не е възможно, защото за България ще са валидниевропейските данъчни закони, които не предвиждат такова облекчение. Пак заради европейскотозаконодателство няма възможност бенефициентите по различните проекти да са и техниизпълнители, тъй като провеждат търговете. Председателят на Асоциацията наиндустриалния капитал Александър Велев предложи да се създаде фонд, който да гарантира част отзаемите, които ще теглят малките и средните предприятия, за да съфинансират проектите.


Средстватаот Кохезионния фонд, които са около 2.8 млрд. евро, ще се разпределят поравномежду оперативните програми "Околна среда" и "Транспорт". Структурните фондове на ЕС са фондът за регионално развитие исоциалният. От тях се очаква да постъпят около 4.5 млрд. евро. Най-много сапарите за земеделие и селски райони, защото те се финансират освен отструктурните фондове и от специализираните - селскостопанския и за развитие нарибарството. Програмата "Конкурентоспособност" е насочена къмразвитието на малките и средните предприятия. Със средствата по програмата"Административен капацитет" ще се обучават кадрите, които щеподготвят проектите за кандидатстване по останалите програми.


--------------
Разпределение на средствата от структурните и Кохезионния фонд по оперативни програми


Конкурентоспособност- 22.6%


Човешки ресурси - 22.6%


Транспорт - 8.3%


Околна среда- 8.3%


Регионално развитие- 34.6%


Административен капацитет- 3.5%


Източник: Министерство на финансите

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobribozhilov
  *****

  За 7 години вноската на България в Бюджета на ЕС ще е около 1,5 млрд. евро. Ако насреща усвоим 4 милиарда, ще имаме печалба от 2,5 милиарда. Това е за 7 години, т.е. по 350 млн. евро на година. За сравнение - БВП на България е 20 милиарда евро на година. Всеки сам може да си изчисли каква ще бъде като добавената полза от членството в ЕС и от "златния дъжд" който очакваме...

 2. 2 Профил на kenanoff
  *****

  Ползата е в подобрените взможности за търговия, не в подаръците. Ползата е че можеш да работиш по-лесно, а не да лежиш по-богато. Ползата е за тези, които са работливи и предприемчиви, а не за хрантутниците.

 3. 3 Профил на Elrond
  *****

  Dobri,Dobri,ako ne 4ete6 presa,zapo4ni,nqma da e izli6no,vnoskata koqto Bulgariq 6te plati 2007 e 350 mln LEVA a ot evrofondovete 6te polu4im 2,4 mlrd EVRO,moje6 li sega da napravi6 smetkata?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK