USAID отпусна 85 хил. долара на 17 общини

Седемнадесет общини получиха безвъзмездно финансиране за общо 85 хил. долара от Американската агенция за международно развитие (USAID). Кандидатите участваха в конкурс за малки грантове, с които ще възложат социални дейности на неправителствени  организации.   


Първоначално трябваше да се финансират 10 общини, но журито прецени, че 17 от кандидатите представят добри идеи и вместо предвидените 50 хил. долара намерихме допълнително средства, каза Любен Панов от Българския център за нестопанско право. Те заедно с “Каунтърпарт интернешънъл” организираха конкурса.


Едно от условията беше общините да осигурят толкова средства за идеите си, колкото и трябва да получат. Така грантовете за 16 от тях - Смолян, Кайнарджа, Пазарджик, Стамболово, Медковец, Стара Загора, Дряново, Габрово, Лясковец, Силистра, Севлиево, Видин, Шумен, Оряхово, Велико Търново и Антоново, бяха по 5 хил. долара, а на Костинброд бяха дадени близо 3.7 хил. Услугите ще включват осигуряване на домашни помощници и социални асистенти, поддържане на дневни центрове за хора с увреждания, за жертви на насилие, социално слаби, защитени жилища и други.


Програмата “Социално договаряне” работи от 2004 г. Пилотните общини бяха Габрово и Стара Загора, а по-късно се включиха и други, припомни Мария Илчева от “Каунтърпарт”. Идеята е местните власти постепенно да осъзнаят, че неправителственият сектор извършва такива дейности с по-голям икономически ефект. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK