Пътят до Банско се удължава с час

И магистрала "Струма" ще се дава на концесия

Част от пътя от София за Банско е затворен от сряда. Това е отсечката пътен възел Даскалово - Дупница, като автомобилите ще заобикалят през Радомир. Отделно се ремонтира пътят от Симитли до Банско. Така пътуването до зимния ски курорт се удължава с над един час. Шосето ще е затворено до края на април, съобщи строителният министър Асен Гагаузов. В сряда той провери как върви разширението на "Даскалово-Дупница".


Пътят трябваше да бъде завършен преди три години, но досега са построени около 55%, каза директорът на агенция "Пътища" Веселин Георгиев. Срокът е удължаван многократно по вина на проектантите, изпълнителя и възложителя, обясни Гагаузов. Така стойността на обекта нарасна от 26 млн. евро на 54 млн. евро. Изпълнител е българо-македонският консорциум "Булстрой инженеринг" - "Маврово". Той не е санкциониран въпреки многобройните закани от страна и на предишния строителен министър Валентин Церовски и на настоящия. Със санкции обект не се завършва, необходима е добра организация, каза Гагаузов вчера. До края на годината пътят трябва да е построен, това е последната отсрочка, закани се Веселин Георгиев. Той допълни, че за да се ускори работата, е сменен подизпълнителят на обекта с консорциума от български компании ИСА.


За да не стават такива неща, сменяме политика, обяви министър Гагаузов. Вместо да започваме по десет обекта и да завършваме два, ще започваме един и ще го приключваме в срок, обясни новата тактика той.
Освен този участък по пътя от София до Банско инцидентно за по ден-два ще бъде затварян и тунелът при Дупница. Това се налага заради взривни работи по пускането на втората тръба на съоръжението в посока София, обясни Гагаузов. И тук изпълнителят - турският консорциум "Тинса - Ерко", изостава с около осем месеца. Новият срок тунелът да бъде готов е март 2007 г., вместо юли 2006 г. Причините са организационни, ръководството на обекта е сменено, казаха от турската компания.


Изграждането на магистрала "Струма" (от Кулата до Драгичево) ще бъде дадено на концесия, съобщи още Гагаузов. Кога ще започне процедурата ще стане ясно през април. По-рано се предвиждаше отсечката да се изгражда с пари от Кохезионния фонд на ЕС. Промяната е заради силния инвеститорски интерес от страна основно на гръцки фирми, каза министър Гагаузов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK