Браншовите съюзи се разделят за колективните трудови договори

Част от тях изчакват да се реши за класовете

Браншовите съюзи не са единни дали да изпълнят препоръката на работодателските организации и да замразят преговорите със синдикатите по колективните трудови договори за догодина. Призивът беше отправен в понеделник, след като стана ясно, че няма напредък в преговорите за бъдещето на добавката за прослужени години и т.нар. класове ще останат. Работодателските организации препоръчаха да не се поемат ангажименти за ръст на заплатите, преди да се разбере какво става с класовете и как те ще се отразят на възнагражденията.


Не сме обсъждали на браншово ниво идеята на организациите, но по принцип планираме да започнем преговорите по нов колективен трудов договор през април, коментира изпълнителният директор на Браншовата камара на черната и цветната металургия Политими Паунова. Сегашният договор, сключен през 2004 г., изтича в края на 2006 г. и синдикатите вече са представили своя проект за ново споразумение. По думите й големите компании в сектора работят на светло, плащат всички осигуровки и добавки, а възнагражденията се определят според личния принос на всеки работник на конкретната позиция.


Сред работодателите няма нагласа за намаление на възнагражденията, обратното - в повечето предприятия заплатите са между два и три пъти по-високи, отколкото средната за страната, коментира тя. Например, в колективния договор за отрасъла е записана минимална работна заплата 180 лв., докато официалната за страната по това време е била 150 лв. Все пак според Паунова архаични форми на доплащане, каквито са класовете, рано или късно ще отпаднат.
Ще се присъединим към апела на работодателските организации и няма да подпишем колективен трудов договор, декларира председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев. Той е натоварен да преговаря за договор в отрасъла, съгласувано с хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите. Според него обаче трябва да има стимули за работниците с по-дълъг стаж и опит, от каквито браншът изпитва недостиг.


Оптимизъм, че до края на годината ще се намери решение на проблема с класовете, изрази изпълнителният директор на Българската строителна камара Ваня Шопова. "Ще изчакаме правителственото решение. Фирмите също се нуждаят от време, за да отчетат различията в трудовия стаж в длъжностните характеристики и щатните таблици", обясни тя.


Над 50 колективни трудови договора са сключени в България между браншовите съюзи и отрасловите синдикати, а на фирмено ниво бройката надхвърля хиляда, сочат данни на Международната организация по труда. В по-голямата си част обаче те покриват само прага на минималните социални плащания. Работодателите сочат сред основанията си да подписват колективни договори борбата със сивата икономика, осигуряването на единни стандарти за работещите, ангажирането на синдикатите за спазване на трудовото законодателство, запазването на квалифицираните кадри и гаранциите за социален мир. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK