"Алфа рисърч": Слабостта на институциите прави "Атака" втора политическа сила

Нарастващо неодобрение за дейността на правителството регистрира най-новото изследване на "Алфа рисърч". Отрицателните оценки (61%) са почти двойно повече от положителните. Според социолозите резултатите от националното представително изследване, направено през периода 24 февруари - 1 март, ясно показват, че отбелязаната през януари стабилизация на общественото доверие към кабинета има по-скоро временен ефект.


След отлива на традиционно лявоориентирани избиратели от средите с най-нисък социален и материален статус подкрепата си за правителството започват да оттеглят и лявоцентристките социални слоеве от икономически активни избиратели в относително по-добро материално положение. Една от основните причини за нарастващото недоверие сред тях е мнението за слабата ефективност на институциите в страната, коментира "Алфа рисърч".


В този контекст "Атака" мобилизира електорална подкрепа - 9 процента, и се изкачва веднага след социалистите - 23 на сто, и пред НДСВ - 8.6 на сто.


Общото усещане за криза в дейността на институциите се отразява дори и на най-одобряваната до момента институция - президента. Доверието в него също бележи макар и нисък спад. Дневник

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK