Софийските конни полицаи спечелиха отборна победа на Тодоровден


С тържествен ритуал и водосвет на площада в столичния квартал “Бенковски” започна честването на Тодоровден. На него присъстваха директорът на СДВР ген. Румен Стоянов, заместникът му полк. Стоян Велчев, представители на Столичната община, жители на квартала и столичани. По-късно на стадиона се проведе традиционното състезание по майсторска езда. В него участваха служители на Конния ескадрон на СДВР и на общинската охранителна фирма “Егида”. В оспорвана борба, в дисциплината щафета победители станаха старши сержант Димитър Милушев и сержант Михаил Михайлов. Сержант Михайлов с кон Глагон спечели приза и в прескока на височина 1.60 метра. Отборен победител стана Конният ескадрон на СДВР.


Конният ескадрон при СДВР е създаден през 1956 г. Служителите му участват активно в охраната на спортни и масови прояви, опазват реда и сигурността на столичани в парковите и вилните зони.

Днес е ТодоровденНа Тодоровден християнският свят почита паметта на Свети Теодор Тирон. Тодоровден се отбелязва в първата събота на Великденските пости, за припомняне и възпоминание на чудото, станало 50 години след неговата смърт. Тогава гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363), който още продължавал да желае възвръщането на езичеството, знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна.


Той наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Легендата разказва, че Свети Теодор Тирон се явил на Цариградския архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан и му заръчал да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара, а да си приготвят жито с мед и то да им бъде храната.


Празникът се празнува се главно за здравето на конете, от там и името му Конски Великден. Рано сутринта жените омесват и изпичат обредни хлябове във форма на конче и подкова. Бързат да раздадат от тях, защото се вярва, че който остане последен, неговите коне ще окраставеят. Най-интересният момент от празника е надбягването с коне - кушия. Мъжете извеждат накичените си коне за надбягване. Победителите получават: конят - юзда, а стопанинът риза или кърпа. След надбягването ездачът, излязъл победител обикаля селото, за да честити Тодорица. Навсякъде мома запоява коня с ненапита вода или вино. Обредната трапеза включва пита с мая, леща, чорба от гъби.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK