Пациентите ще оценяват анонимно болниците

Клиниките ще публикуват данните за смъртността

В Александровска болница вече не се правят чернодробни трансплантации. Подобна операция струва 150 хил. лв., а здравното министерство дава 2 хил. лв., обясни причината проф. Виолета Димитрова, шеф на клиниката по коремна хирургия.

© Дневник

В Александровска болница вече не се правят чернодробни трансплантации. Подобна операция струва 150 хил. лв., а здравното министерство дава 2 хил. лв., обясни причината проф. Виолета Димитрова, шеф на клиниката по коремна хирургия.Пациентите в държавните болници ще оценяват качеството на лечение игрижите, които са получили, обяви зам.-министърът на здравеопазванетод-р Матей Матеев във вторник. Това ще става чрез анонимни анкети, коитоболните ще попълват, преди да ги изпишат. За тях ще отговаря главнатамедицинска сестра в съответната клиника. В анкетите всеки пациент щетрябва да отговори дали медици от болницата са му искали пари за нещо,внимателни ли са били лекарите към него, доволен ли е от положенитегрижи. Целта е да се повиши качеството на лечение в държавнитезаведения.


Това нововъведение ще е част от цяла система за защитана пациентите, която възнамеряваме да изградим, каза д-р Матеев. Потози начин министерството иска да преобърне модела на здравеопазванетои да поставим в центъра пациента, а не лекаря, поясни той.


Предвиждасе също болниците да публикуват в интернет данни за приходите,разходите и медицинските си резултати. Сред тях ще са смъртност припациентите, рехоспитализации и други подобни показатели, по които всекичовек може да се ориентира къде иска да го лекуват. Подобна система отгодини работи в доста страни от Европейския съюз. У нас подобнирезултати не обявява нито едно лечебно заведение. До голяма степенсъпротивата за въвеждането на тази система идваше от медиците.
Презюни ще има корекция в цените на клиничните пътеки, съобщи още д-рМатеев. За първи път се очаква те да бъдат повишени, вместо да сенамалят. Това ще стане с около 200 млн. лв., както "Дневник" писа.Очаква се тези средства да дойдат от по-малкия брой пациенти, които щеминат през болниците, вместо прогнозирания. За тази година здравнатакаса беше разчела парите за лечебните заведения върху 1.4 млн. души.Здравното министерство обаче смята, че преминалите болни ще бъдат около990 хил.


Разликата се дължи на двойното отчитане и финансиране наболниците през миналата година, каза Матеев. Въпреки че приходите наболниците през януари се повишиха с 28% спрямо миналата година, алечебните заведения свиха разходите си максимално, те продължават датрупат дългове. Според Матеев причина за това са ниските цени наклиничните пътеки, както и пропуски в алгоритмите им. В тях не епосочено какъв екип от медици трябва да провежда едно лечение, казатой. Освен това не са указани ясно обемът и цената на лекарствата,които могат да ползват медиците при всеки отделен случай, добави Матеев.


Междувременноот КТ "Подкрепа" обявиха, че ще започнат протестни действия през април,ако Министерството на здравеопазването не покаже готовност да решипроблемите в сектора не на парче, а цялостно. Недофинансирането наболниците е от най-големите сред тях. Уволняването на директори,повишаването на здравната вноска с 2% и наливането на повече пари нямада решат проблемите, ако не се смени моделът на системата, смятапредседателят на синдиката д-р Константин Тренчев.Александровскаболница е натрупала дефицит от 1 млн. лв. за януари и февруари 2006 г.,сочат финансовите резултати на лечебното заведение. Те бяха представениот новия му директор доц. Асен Златев вчера. В момента болницата имадълг от 4 млн. лв. В сравнение - миналата година приходите на лечебнотозаведение за първите два месеца са нараснали с 300 хил. лв. и садостигнали 3.3 млн. лв. Разходите са намалели от 5.3 млн. лв. на 4.3млн. лв. Икономиите са от използването на по-евтини медикаменти, кактои заради започналото преструктуриране на болницата, обясни доц. Златев.Клиниката по неврохирургия беше преместена в "Св. Иван Рилски", а тазипо дихателна недостатъчност е трансформирана в трите реанимации вболницата. Преструктурирането ще продължи, започнал е избор и на новидиректори на клиниките. Съкращения сред персонала обаче няма да има,каза доц. Златев. На по-късен етап ще се намалят леглата в болницата,сега те са хиляда, като и съставът на администрацията. В момента в неяработят 90 души, предстои и пенсиониране на медици. Тези хора обаче щесе пренасочат другаде. Общо в болницата работят 1909 лекари, сестри исанитари. За първите два месеца на 2006 г. те са взели само основнизаплати, като средната е 447 лв. В края на тримесечието може да сеотпусне и бонус, с него се очаква средните доходи да станат 500 лв.През миналата година те са били 630 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK