Фирмите изнемогват за инженери и ИТ специалисти

Притиснат от нуждата, бизнесът сам инвестира в програми за обучение

Търсенето на млади хора с техническо образование е толкова голямо, че компаниите не губят време със стажове, а ги назначават веднага. На изложението "Кариери" кандидатите могат на място да подават документи

© Цветелина Николаева

Търсенето на млади хора с техническо образование е толкова голямо, че компаниите не губят време със стажове, а ги назначават веднага. На изложението "Кариери" кандидатите могат на място да подават документи



Инженерите и компютърните специалисти, владеещи чужд език, са най-търсени на сегашния пазар на труда, показа вчерашното откриване на изложението "Кариери 2006" в Националния дворец на културата. За пръв път в шестгодишната му история участват толкова много инженерни и софтуерни компании, които търсят кадри, казаха организаторите от "Джобтайгър". Фирмите дори не предлагат стажантски програми, а направо искат да назначат кандидатите. Причината за този глад е, че, от една страна, у нас навлязоха големи международни компании, които развиват производствените си мощности, а от друга - че през последните десетина години се запази тенденцията за отлив на младите хора от инженерните професии, както и слабият прием в техническите университети.


Според експертите по човешки ресурси, ако имате инженерно образование в която и да било сфера и владеете немски или английски език, няма логика, по която да сте без работа. Заедно с ИТ специалистите в момента това са най-търсените кадри в България. Ако допреди една-две години се търсеха предимно икономисти, търговци и финансисти, сега е времето на производствените и техническите знания -на пазара на труда има хиляди обявени свободни места за квалифицирани служители с инженерно образование и чужд език, които очакват кандидати.


Само за последните няколко месеца големи технологични компании обявиха, че ще пренесат част от производството си в България. В края на януари "Хюлет-Пакард" съобщи, че ще инвестира в създаването на кол-център (call center), от който ще се извършват услуги към клиентите на компанията на три континента. Партньори в създаването и обслужването на центъра са две американски компании с международен опит в тази област - Ajilon и SITEL. Първата е специализирана в управленските услуги, консултантската дейност и подбора на кадри, а втората е типична аутсорсингова компания, която обслужва клиенти от многобройните си кол-центрове по света. И двете в момента имат щанд на "Кариери" и приемат на място документите на кандидатите. Партньорите на HP търсят компютърни специалисти, които владеят английски или немски език.




В началото на март пък "Сименс" съобщи, че пренася част от високотехнологичното си производство у нас. В момента тече подборът на сто служители, съобщи мениджърът по човешки ресурси на българския клон на компанията Виолета Велкова.


Около 15 други фирми също търсят компютърни специалисти и програмисти. Мит е, че в страната има достатъчно квалифицирани кадри за нашия сектор, каза техническият мениджър на Stanga.net Недрет Реджеп. Фирмите от бранша участват на подобни изложения, за да намират млади кандидати, на които директно предлагат работа, обясни той. По думите му средната възраст на заетите в ИТ фирмите е 25 години.


Някои високотехнологични компании, които са изнесли част от дейността си в България и разширяват бизнеса си, също силно се нуждаят от специалисти. "Сензор найт индъстриал" (Sensor-Nite Industrial) има производствено звено в Ботевград и планира да го разшири три пъти. Фирмата произвежда уникални сензори и търси продуктови инженери, специалисти по осигуряване на качеството, процесни инженери и икономисти. Липсата на кадри ни принуждава да предлагаме допълнителни привлекателни условия, възможности за обучение, продължаващо образование и други, каза Сирма Накова от HR отдела на компанията. "Епик електроник асембли", която произвежда електронни модули и сензори за автомобилостроенето също в Ботевград, се нуждае от инженери. Нашето производство е уникално и защото няма откъде да намерим подготвени кадри, сами ги обучаваме, каза Илияна Костадинова, специалист по подбора на персонала в компанията. "Джонсън контролс електроникс България", която разработва приложен софтуер за автомобили, в момента има 270 служители в софийското си предприятие, а до септември планира да увеличи персонала си до 400. Компанията търси и преводачи на техническа терминология.


Силната конкуренция в сферата на търговията в България през последната година оголи още един сегмент от пазара на труда - този на добрите търговци с европейски опит. По информация от НR сектора в търговските компании и преди всичко в големите вериги битката за кадри е изключително силна и дори се стига до "кражбата" на кадри между конкурентите. Затова през последните години все по често компаниите организират стажантски програми, които продължават от шест месеца до година и след това предлагат на добре представилите се постоянна работа. Търговските вериги са поставени и пред другото сериозно изпитание - да намерят достатъчно персонал в провинцията. За да се справят с липсата на кадри в градовете извън София, фирмите изпращат служители на постоянна работа от столицата, стана ясно на първия ден от изложението. Това се прави предимно за високите мениджърски позиции и подобна практика имат например "Метро", "Практикер" и др.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobribozhilov
  *****

  А основната причина е, че фирмите искат да назначават с ниски заплати. Ами няма много желаещи за това...

 2. 2 Профил на grobar
  *****

  по-скоро липса на подготвени кадри. и то голяма липса на подготвени кадри. няма и за ниските заплати даже стажанти. и божилов, вземи мисли малко. то ясно, че си на всяка манджа похлупак, ама недей да коментираш бранш за който си нямаш и понятие.

 3. 3 Профил на satriani
  *****

  тия компанийки дето идват у нас са само търгаши. пък тези дето произвеждат, искат за 300-500 кинта да си наемат специалисти. сори, все едно аз за 100 лева да си взема нов мерцедес. няма да стане. ще фаирате. от глупостта и алчността си.

 4. 4 Профил на iane
  *****

  300-500 кинта в изброените фирми взимат чистачките. Един стажант даже може да договори повече, а човек завършил току що без никакъв опит - 700-800. Опитните стигат 2000 и повече. Чисто. И това е нормално, 15 години всички се юрнаха да учат "икономикс" и право и търсенето на инженери стана по-голямо от предлагането. Пазар.

 5. 5 Профил на satriani
  *****

  Еми как няма да изнемогват ? Фирмите получават такива специалисти, каквито могат да си купят. При положение, че инженерите не са особено платени,какво търсят тия фирми ? И за колко ? Колко фирми плащат заплати на инженерите, които наподобяват поне леко на европейските им колеги ? Цените у нас отдавна са като европейските, а една мин. раб. заплата в германия и холандия е 1100 Е !?!?!? Колко инженера взимат над тази заплата ? И стига с този нихилизъм, че нямало било спецове у нас. Има, само че да отиде ГОЛЯМАТА фимрма и да се опита да си наеме квалифицирани кадри в тяхната страна на нашенски заплати - ще успеят ли ? Друг път !

 6. 6 Профил на citizen_
  *****

  Чистите заплати и за начинаещи програмисти обикновено са над 1000 лв. За специалисти със сериозен опит - над 2000. Малки са наистина; програмистите масово отиват да работят в други области, не по специалността си, за да получават повече. Нали така, Добри? Ще ни светнеш ли и кои са тези области? Може би стават дилъри на хероин?

 7. 7 Профил на dobribozhilov
  *****

  Не говорете глупости за заплатите на програмистите. Начинаещ програмист значи човек, който сега излиза от образователната система, няма никакъв опит и трябва поне 6 месеца до 1 година да се обучава в практиката - във фирмата. Тук под "начинаещ" се разбира такъв, който всичко си знае и просто тръгва от някаква начална заплата. На такъв може и да му дадат 1000 лв. Обаче този клас вече за заплати доста по-нагоре. Фирмите не искат да наемат истински начинаещи, защото ги е страх, че като се понаучат, ще им избягат. Но то така е навсякъде по света - човекът е свободен, а не роб. И за да го задържат се измислят и други методи - основно ясно финансово развитие. Влезте в сайтовете за работа и вижте колко много изисквания има към един програмист. Ами той трябва да разбира от Линукс, Уиндоус, всички възможни езици за програмиране, от мрежи, бази данни и не знам си още какво. Реално търсят човек, на който трябва да плащат 5000 лв. с всички тези познания. Плащат му 800 лв. Е как ще го намерят. Този човек - разбиращ от толкова много технологии, на запад ще вземе 10000 долара на месец. Като предложат 1000 лв на новак ще си намерят доста. Но трябва да са готови след 6 месеца да му предложат повече, защото вече няма да е новак. Трябва просто да се уеднаквят понятията.

 8. 8 Профил на citizen_
  *****

  Пишеш абсолютно наизуст. За старши програмист (от тия с 2к чиста заплата) е нормално да знае да работи с unix-подобна операционна система освен windows и с някоя и друга база от данни. Интелигентните хора с толкова опит са се сблъсквали с такива проблеми, иначе биха напуснали защото не им се дават възможности за развитие. Знам че е трудно за марксистко-ленинското ти съзнание да го проумее, но умните хора всъщност ИСКАТ да се учат, цял живот. XXI век сме, тия твои приказки за онеправданите работници може и да минават пред пролетариата, тук имаш knowledge workers които са по-умни от тебе и с повече възможности за реализация по цял свят. Продължаваш да се излагаш. В коя друга област има европейски заплати, че да ги сравняваш директно? И качеството, и цената на живота са различни. А числата които си си изсмукал от пръстите са просто грешни. Така или иначе много специалисти избират да останат в страната, въпроса е че търсенето тук е доста по-голямо от предлагането.

 9. 9 Профил на pumbi
  *****

  pyrvo, smqtaite vsi4ki zaplati na zapad deleno na 2, za6toto kato mahne6 danycite za single-mlad specialist se polu4avat bez da preuveli4avam to4no tolkova.
  vtoro, na4inae6t injener tam vzema ot 3200 do 4000, zavisi ot firmata i bran6a. naem pone 300Euro, ako jivee6 s drugi hora, 600 sam.

  Kato mlad injener, smqtam, 4e ne e vajno s kolko 6te po4ne6, a kolko 6te vzema6 sled 6 meseca, sled kato si dokazal 4e si motiviran i var6i6 rabota. Vse pak neka firmite imat predvid, 4e stroitelen rabotnik (ne maistor) za po-malko ot 20lv na den nqma da vi raboti, 6ofior na bani4arka - 600lv i t.n.

 10. 10 Профил на пешо
  *****
  Весело

  здравейте!Аз съм 2-ри курс информатика във ВСУ,и се чудя дали наистина да ги давам тези пари...Чудя се след като завърша дали ще работя като програмист.Искам да ви попитам кой език е на най-високо ниво...Чувал сам че C основа на всичко и затова сам се захванал с него.

 11. 11 Профил на барона
  *****
  Неутрално

  добре си напавил мой човек. на мен много ми помогна започнах със С НА 19г. сега съм ве4е в една топ компания с над 2к , дерзай и ще успее6

 12. 12 Профил на root
  *****
  Неутрално

  Системен администратор съм от 10години. Вече трети месец си търся работно място. Едва ли квалификацията ми е проблем, тъй като съм с средно "Информационни Т-гии" и университет специалност "Компютърни Технологии"+стаж. Та кой за какво изнемогва?

  Странна тема.

 13. 13 Профил на root
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "root":
  "..има хиляди обявени свободни места.." вие на отворен прозорец ли спите? Обявени къде?

  *прощавайте, за правописните грешки

 14. 14 Профил на root2
  *****
  Неутрално

  До г-ца Зорница Маркова:

  не е зле да ни запознаете с източникът на тази информация? Кой знае небивалата статия може и да се окаже полезна за някой.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK