Сметната палата ще проверява разпорежданията с държавни и общински имоти

За пръв път от своето създаване през тази година Сметната палата ще направи одити на изпълнението на дейността по замени, апорти и продажба на имоти държавна и общинска собственост, съобщиха в понеделник от пресцентъра на контролния орган. Проверките ще обхванат периода 1998-2005 г.  За първи път ще бъде одитирана и Комисията за защита на конкуренцията.


Планира се одит на предоставената субсидия на Български държавни железници ЕАД, на държавния и държавногарантирания дълг, финансирането на бюджетния дефицит и управлението на фискалния резерв и др.


По традиция ще бъде проверено и управлението на бюджета и имуществото на Столичната община.
Общо 359 одита планира палата в програмата си за годината, която е внесена в Народното събрание. Тяхната основна цел ще е контрол на най-рисковите сфери, в които се харчат публични средства, както и най-значимите за данъкоплатците сфери, предизвикващи голям обществен интерес.


За одит са подбрани бюджетни организации, в които са извършени значителни структурни, организационни и други промени, произтичащи от изменения на законодателството и вътрешните нормативни актове, бюджети, които не са проверени през предходната година, бюджетни организации, които не са изпълнили дадените препоръки от Сметната палата при предходни одити, бюджетни организации, в които при предходни одити са констатирани значителни нарушения на бюджетната дисциплина и т.н. В обсега на одитите ще попаднат и структури, и сфери, получили критични бележки от Европейската комисия в мониторинговия доклад за България за 2005 г.; общини със значителен размер на неразплатените разходи към края на 2005 г. и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK