Едва 3.5 на сто от семействата у нас мислят да станат приемно семейство

Едва 3.5 на сто от семействата у нас обмислят възможност да станат приемно семейство, сочат данни от изследване на Дъравната агенция за защитана детето (ДАЗД). Обобщените изводи от проведеното национално проучване на нагласите на населението към приемната грижа бяха представени пред журналисти днес.


Независимо от условията, приемни родители биха станали между 8 и 12.5 на сто от изследваните. При различни условия, сред които водещи са тези, свързани с детето и с финансите, готовност изразяват над 40 процента от населението.


Данните показват, че сред населението съществува нагласа и потребност да опознаят детето преди да вземат решение. На въпроса, какви други условия бихте поставили, за да станете приемен родител, 53.1 на сто от отговорилите посочват това условие на първо място. На второ място е условието детето да бъде избирано /51.8%/.
Приемните родителите с опит показват готовност да приемат непознато дете в семейството. Възможността да подберат възрастта на детето е от най-голямо значение за мотивацията и готовността на хората да приемат дете - 46.3 на сто са посочили такава готовност. Липсва готовност у хората, които имат заболяване, увреждане и деца с поведенчески проблеми, сочат още данните от изследването.


42 процента от анкетираните посочват готовност да приемат дете за уикенди, празници или ваканции. На второ място е готовността на хората да приемат дете за около месец, или 26.5 на сто от запитаните.


Изследването показва, че приемните родители, които вече имат известен опит, са по-готови да поемат краткосрочната приемна грижа. Най-готови да приемат деца за кратки срокове са хората до 37 г. Населението над 50 г. предпочита да приема деца за половин или една година.


С нагласа да приемат деца за повече от една година и завинаги са гражданите на възраст между 38 и 50 г. Тази част от хората, които разбират дългосрочната приемна грижа като възможност за осиновяване, е във възрастовата граница между 38 и 50 г., най-често са кандидатосиновители.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK