Инвеститори искат частници да разрешават строежите

Разрешителните за строеж да се издават от консултанта, а не от главния архитект на общината. Това поискаха професионалните организации на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране на форум за новия Закон за устройство на територията (ЗУТ). Дискусията беше организирана от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) преди планираните промени през май.


Участниците в срещата не стигнаха до единно становище. Частният сектор поиска разрешителните за строеж да преминат на регистрационен режим, което срещна отпора на местната власт. Шефът на ДНСК Иван Симидчиев предложи приемането на сградите и незаконното строителство на всички обекти с жилищно и смесено предназначение да се контролира от общините. Сега ДНСК издава т.нар. Акт 16 за въвеждане на сградите в експлоатация на строежите с височина над 15 м независимо от разгънатата им застроена площ. Предприемачите също настояха за промяна на параметрите за категоризиране на строежите. Сега те са разделени на шест категории, като ДНСК отговаря за първите четири. Министерството на регионалното развитие ще предложи да отпадне възможността за оценяване на строителните проекти чрез разглеждане от общинския експертен съвет по устройство на територията, но главният архитект ще преглежда документацията, преди да издаде разрешението за строителство, каза арх. Лидия Станкова от регионалното министерство. По думите й промените предвиждат и засилване на контрола на ДНСК върху консултантските фирми.


Камарата на архитекти настоява да се приемат два отделни закона, които да заменят сегашния ЗУТ, който бил "неизлечимо болен" по думите на арх. Атанас Тосев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK