Съдебният закон "подпечата" спорните промени в конституцията

Поправките в конституцията, които смутиха еврокомисарите, са вече част и от Закона за съдебната власт (ЗСВ). В четвъртък мнозинството прие на първо четене законовите промени, сред които и увеличените правомощия на министъра на правосъдието при съставянето на бюджета на съдебната система и при контролирането на делата.


Тези два пункта от конституционните промени заедно с правото на парламента да отстранява председателите на двете върховни съдилища бяха коментирани от Брюксел като "двусмислени и смущаващи", тъй като не гарантирали независимостта на съда. Юристи от БСП вчера казаха, че с измененията на ЗСВ щели да се въведат гаранции за съдебната независимост, но Веселин Методиев (ДСБ) напомни, че законът не може да претърпи промяна, която да противоречи на най-новите поправки в конституцията.


Промените на ЗСВ, предложени от правителството, предвиждат разширяване на функциите на съдебния инспекторат към министъра на правосъдието. Инспекторатът ще може да изпълнява и други задачи, свързани с дейността на съдебната власт, възложени от министъра на правосъдието или с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС). За прcв път се предвижда министърът да следи и движението на делата във върховните съдилища и двете върховни прокуратури. Досега най-висшите нива на съдебната власт оставаха извън погледа на останалите власти.


Във връзка с новото правомощие на парламента да изслушва и приема годишните доклади на тримата висши магистрати се предвижда всеки от тях да ги изпраща преди това за сведение на Висшия съдебен съвет. Депутатите гласуваха още, че въпреки новото правомощие на министъра на правосъдието да изготвя и внася във ВСС проектобюджета на съдебната власт се запазва правото на съвета да допълни и предвижи проекта в правителството.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK