Работодатели предлагат гишета без почивка

Чиновниците в България трябва да работят по европейски стандарти и да ги прилагат еднакво спрямо гражданите и фирмите и от България, и от останалите европейски страни. Това препоръчва Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в становище за реформа в администрацията.


Според палатата качеството на обслужване сега е много лошо, не се спазват законовите срокове, а на места разпоредбите се тълкуват различно. Като пример за липса на единен стандарт БТПП посочва различния режим, който митницата прилага спрямо контейнерите в пристанище Варна и на Кулата.


Затова палатата настоява час по-скоро да се създаде единна  информационна система за търговски, съдебни, митнически, данъчни и имотни регистри, а физическите и юридическите лица да бъдат освободени от задължението да доказват пред администрацията факти от тях. Навсякъде в администрацията трябва да се използват еднакви бланки за една и съща услуга, а имената на чиновниците и данните за контакт с тях да бъдат обявявани публично, иска палатата. Бизнес организацията предлага служители, които не спазят срока, да бъдат наказвани, а администрацията, в която работят, да носи имуществена отговорност. Оттам искат още да се отмени работното време и междучасовите почивки на гишетата.
Според бизнеса държавата трябва да намали и цената на електронния подпис. Сега за универсален електронен подпис в България се плащат 120 лв., докато в Австрия например цената е 20 евро.


каре:


Първият "мобилен" държавен служител, който ще може да се прехвърля от една държавна администрация в друга без конкурс, е от Столичната агенция за държавен вътрешен финансов контрол. Досегашният вътрешен одитор в агенцията Марина Ралчева ще работи като главен инспектор по контрола на държавната служба в Министерството на администрацията. Условието да си смени работата по закон е предишният и бъдещият работодател да са съгласни и да подпишат споразумение за мобилност. В петък такъв документ подписаха министърът на държавната администрация Николай Василев и директорът на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол Гинка Драганинска. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK