Учениците ще учат втори чужд език по желание

Компютри ще се преподават от пети клас

Вторият чужд език вече няма да е задължителен за учениците, а ще сепреподава само в ЗИП часовете. Вместо това децата от пети до осми клас(прогимназиалния етап) ще имат повече часове по първи чужд език. Тезипромени са заложени в новата Наредба за разпределение на учебнотовреме, която излезе в последния брой на Държавен вестник.


Всичкиновости ще влязат в сила за тези, които през следващата учебна годинаще са в пети клас. Останалите ученици ще продължат да учат по старатапрограма.


В момента вторият чужд език започва да се учи от пети класи продължава до десети, като младежите имат по два часа на седмица.През целия курс учениците имат общо 416 часа за втория език. Спореднаредбата на министъра на образованието Даниел Вълчев вторият език можеда се учи само като задължително избираем предмет в прогимназиалнияетап. Като ЗИП в основното училище може да се учат и информационнитехнологии, пише още в нормативния акт.
Освободените часове отзадължителната програма на учениците от пети до осми клас серазпределят съответно по един час на седмица повече за първия чужд езики по един час за информационни технологии. Така децата ще започват даучат компютри още от пети клас. За целия прогимназиален етап часоветепо информационни технологии ще са 136. След това се запазва старатапрограма, при която от девети до 12-и клас децата ще учат компютри подва часа на седмица.


Още една промяна, която ще влезе в сила отдругата година, е увеличаването на часовете по история от пети до осмиклас и децата ще учат по два часа на седмица вместо по 1.5 часа.Промяната е по желание на учителите по история, които по време нанационалната си конференция преди два месеца поискаха повече време, зада могат да предадат целия материал по предмета. Тези часове ще сеувеличат за сметка на музиката и изобразителното изкуство, от които севзимат по половин час.


-----------


Част от електроннитекурсове, които трябваше да се качат в интернет, няма да са готови заначалото на новата учебна година, каквито бяха предварителните планове.Това призна в сряда министърът на образованието Даниел Вълчев. Вмомента се изготвят 18 от общо 30 електронни курса по предметите загимназията. През януари министерството прекрати конкурса за избора наиздатели, защото нямаше средства. Нов конкурс още не е обявяван, аизготвянето на всеки курс продължава поне шест месеца по информация насамите издателства.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK