Намаляват катастрофите в обществения транспорт

Пътнотранспортни произшествия поради техническа неизправност на превозни средства от обществения транспорт намаляват, каза в петък в рамките на парламентарния контрол министърът на транспорта Петър Мутафчиев. По думите му това се дължи на последните изменения от декември 2005 г. на наредбата, която регламентира извършването на технически прегледи на МПС.


Тя предвижда превозните средства в обществения транспорт да минават на технически прегледи през половин година. За товарните автомобили това е в сила само, ако от първоначалната им регистрация са изминали повече от 10 години.


С измененията в наредбата се въвежда и задължителното използване на съвременни средства за измерване, актуални норми за съдържание на вредните емисии в обработените газове на двигателите на МПС и норми за спирачна ефективност. Освен това се е пристъпило и към изграждането на компютъризирана система, целяща подобряване на качеството и повишаване на отговорността при извършването на прегледите, за да се избегне субективния фактор.


Според Петър Мутафчиев Министерството на транспорта е предприело и редица други мерки в тази посока, сред които ефективно използване на оборудваните 17 мобилни лаборатории за извършване на крайпътни проверки и разработване и поетапно въвеждане след юни 2006 г. на елементи от общата компютъризирана система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK