Скандалът с онкоболните се оказа за 100 млн. лв.

Депутатът Щерев: По-добре е да се купи апарат

В средата на годината се очаква здравната система да бъде дофинансирана със 100 млн. лв. и трябва да изберем за какво да ги дадем - за лекарства или за профилактика, например за ултразвуков апарат. Това заяви Атанас Щерев, депутат от НДСВ и зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване, в петък на специална пресконференция, на която за пореден път се опита да обясни какво е имал предвид с думите си, че онкоболните са обречени и е неморално да се искат повече пари за лечението им. На нея дойдоха група жени от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, в защита на депутата пък имаше човек от Българския лекарски съюз.


Отделянето на още пари за медикаменти води здравеопазването до “африканизация”, само в страните от Третия свят 30% от обществените средства се харчат за лекарства, каза Щерев. Той обясни, че в Европа се дават повече пари за профилактика, ракът се открива рано и се лекува по-лесно и евтино. Болните в последен стадий също трябва да се лекуват, но без да се харчат повече средства, твърди Щерев.


Пациентите обаче не останаха удовлетворени от обясненията на депутата-лекар. “Г-н Щерев, вие сте античовек и искам да ви кажа, че след като държавата досега не е осигурила профилактика, лечението ще е скъпо и тя ще го плаща”, каза пациентка. Аз ходя редовно на профилактични прегледи, какво да кажа, след като 6 месеца по-късно сама си открих бучката и се оказа, че е във втори стадий, подкрепи я друга жена. От половин година съм на лечение в онкологичния диспансер и искам да ви кажа, че лекарства няма, купувам ги сама, заяви трета от болните.
Медикаментите редовно се бавят и лечението се прекъсва или го сменят с някой по-евтин, от който се изривам и повръщам, защо трябва да е така, попита друга жена. Теодора Захариева, която в момента съди здравното министерство, попита Щерев дали знае, че е имало нарушения при провеждането на търговете за скъпите лекарства.


Въпреки че депутатът не успя да даде отговори на въпросите, той реши, че ще сезира Сметната палата да извърши одит на здравното министерство. Освен това обеща, че ще внесе промени в Закона за здравното осигуряване, за да може повече пациенти да влязат в Общото събрание на здравната каса.


Медикаментите за лечение на рак в България не достигат от години, една от основните причини са ограничените средства, които се отделят. През 2006 г. здравното министерство сключи договори за доставка на лекарства за рак, СПИН, бъбречна недостатъчност и други болести, за общо 68.8 млн. лв. Това прави по 8 лв. на глава от населението.


По този показател страната се нарежда на последно място в Европа. Според доклад на шведския Каролински институт минималната сума, която се отделя за лекарства за рак на глава от населението в ЕС, е между 5 и 8 евро. Въпреки разликата във финансирането от Министерството на здравеопазването твърдят, че парите са достатъчни. Според изчисления на НЗОК, за да се покрие изцяло нуждата от лечение на онкоболните, за година са нужни 150 млн. лв.


Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK