Ще глобяват родители, пуснали сами децата си до 16 г. след 22 часа

За продажба на алкохол или цигари на деца ще се налага глоба или санкция от 1000 до 2000 лв.

Родител, който не придружи или не осигури пълнолетно дееспособно лице за придружител на детето си, ненавършило 16-годишна възраст, след 22.00 часа, ще се наказва с глоба от 100 до 300 лева за първо нарушение. Ако направи това повторно, глобата ще бъде от 300 до 500 лева.


Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за закрила на детето.


Досега законът задължаваше родителите да придружават или да осигурят придружител на децата си до 14-годишна възраст на обществени места след 22.00 ч.
За продажба на алкохол или цигари на деца ще се налага глоба или имуществена санкция от 1000 до 2000 лева, ако деянието не подлежи на по-тежко административно наказание по специален закон или не съставлява престъпление.


Който допусне от 22.00 часа до 6.00 часа без придружител дете, ненавършило 16-годишна възраст, в управляван от него търговски обект, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 1000 до 2000 лева.


Който без лиценз предоставя социални услуги, се наказва с глоба или имуществена санкция от 1000 до 5000 лева.


За неизпълнение на задължение по този закон глобата е от 100 до 500 лева за първо нарушение и от 500 до 1000 лева - при повторно нарушение. Досега санкцията беше от 50 до 500 лв.


Приходите от глоби и имуществени санкции, наложени по този закон, ще постъпват в Център "Фонд за лечение на деца" към министъра на здравеопазването.


Приемното семейство може да бъде и професионално, решиха депутатите. То трябва да притежава и допълнителна квалификации за отглеждане и възпитание на деца. Професионалното приемно семейство сключва трудов договор с директора на дирекция "Социално подпомагане" по Кодекса на труда. Тази разпоредба влиза в сила от 1 януари 2007 г.


Дирекция "Социално подпомагане" ще осигурява наблюдение на детето в следосиновителния период за двегодишен срок от датата на осиновяването, а не едногодишен, както беше досега.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK