Около 500 ще са участниците в срещата на НАТО в София

Около 500 ще са участниците в неформалната среща на външните министри на НАТО, която ще се проведе на 27 и 28 април в София. За форума са се акредитирали още толкова журналисти. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на пресконференция в МВнР. У нас ще пристигнат 34 делегации - 26 от страни-членки на НАТО и шест от страни-членки на ЕС, които не членуват в Алианса, както и делегациите на Русия и Украйна.


У нас ще бъде генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, който ще председателства срещата, както и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана.


За нас срещата е важна с това, че поставя София в центъра на събитията, на картата на света - там, където се обсъждат и се взимат решенията, каза Ивайло Калфин. По думите му провеждането на форума в София е също признание за ролята на България като член на НАТО. Софийският форум е вторият от този тип. За първи път външните министри на страните от НАТО са се събрали на неформална среща във Вилнюс. Идеята е в тесен кръг свободно да се обсъждат всякакви теми без ангажименти за подписване на документи и издаване на формални решения, обясни Калфин. В София външните министри ще обсъждат темите, които ще са предмет на дискусия на срещата на върха в Рига през ноември. Дебатът за ролята на НАТО и трансформацията на организацията, мисията на Алианса в Афганистан, участието в Дарфур /Судан/, стратегическите партньорства със страни като Япония, Австралия и Нова Зеландия, както и аспекти на разширяването на НАТО ще са сред темите, които ще се обсъждат на софийския форум. За вечерта на първия ден от срещата е планирана "трансатлантическата вечеря", в която ще участват външните министри на страните от НАТО и от ЕС. Очаквам да се обсъждат сътрудничеството по важни въпроси като Близкия изток, иранската ядрена програма, Афганистан, Косово, каза Калфин. В рамките на срещата в София ще се проведат заседание на Съвета НАТО- Русия и на Съвета НАТО- Украйна. Непосредствено след неформалната среща ще започне конференцията "Трансформацията на НАТО - новите граници на сигурността", организирана от неправителствени организации в резиденция "Бояна". За конференцията ще дойдат важни представители на Югоизточна Европа - премиерът на Косово, външни министри от региона, каза Йвайло Калфин.


У нас ще пристигнат също 17 от съпругите на външните министри, които ще участват във форума. Те ще посетят ателието на Светлин Русев, ще посетят Боянската църква и ще гледат българска мода, представена от трупата на Нешка Робева. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK