Преговорите на десните за президент забуксуваха

Преговорите между десните парламентарно представени партии заобщ кандидат-президент буксуват и няма да приключат в предварителнопоставения краен срок - 10 май. Такова мнение изразиха източници отполитическите централи. Като основна причина за забавянето те посочихановото обтягане на отношенията между СДС и ДСБ, както и лансирането наеднакво неприемливи за страните кандидати.


Официалното обяснение за поредното отлагане на общоторешение, дадено от преговарящия на БЗНС-НС Венцислав Върбанов, е, чеголяма част от партиите трябвало да свикат форуми, на които дасъгласуват вътрешнопартийните позиции, а те били насрочени за средатана месеца. Източници от синята централа обаче разказаха, че истинскатапричина е покачването на напрежението между тях и ДСБ. В сряда отпартията на Иван Костов излязоха с изявление, че лидерът на СДС ПетърСтоянов не може да е обединяващата фигура за десницата. В четвъртък пъкглавният секретар на СДС Иван Колчаков заяви пред Би Ти Ви, чепредложеният от ДСБ Веселин Методиев няма да бъде приет от партията му,тъй като не бил харесван от седесарите.


Забавянето на преговорите се дължи и на факта, че нито еднаот другите партии, нито самият действащ президент Георги Първанов саобявили намеренията си. Излъчването на кандидат прекалено рано би моглода се отрази негативно върху кампанията му, опасяват се десните.Междувременно от страна на СДС и ДСБ, които са най-големите партиивдясно, преговорите вече се водят на по-високо ниво. Главният секретарна сините Иван Колчаков пое щафетата от Владимир Кисьов, а на мястотона вече номинирания Веселин Методиев застана Екатерина Михайлова. Отцентралите на СДС и ДСБ потвърдиха информацията, че Петър Стоянов иИван Костов са се срещали.
Очаква се новият кръг преговори на всички участници да бъдена 15 май. На срещата в сряда вечерта пък беше представена третакандидатура след проф. Георги Бакалов (СДС) и Методиев (ДСБ) , този пътот ВМРО - на ректора на Нов български университет египтолога доц.Сергей Игнатов.


Междувременно от НДСВ съобщиха, че на сбирката си на 15 майръководството ще обсъди и въпроса за предстоящите президентски избори.От Политическия съвет коментираха обаче, че решението няма да бъдевзето в скоро време и ще се чака последният момент преди кампанията.Все пак вчера царисти изразиха надежда партията да има собственкандидат, а не да подкрепи сегашния държавен глава Георги Първанов завтори мандат.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK