Държавните зрелостни изпити ще се провеждат след 2011 г.

Държавните зрелостни изпити за средно образование да се проведат не по-късно от пет години след като Народното събрание приеме Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за народната просвета.


Заместник-председателят на парламентарната комисия по образование Татяна Калканова /НДСВ/ посочи пред журналисти, че следващата седмица вероятно ще започне обсъждането на програмата от комисията и се очаква  да бъде приета още тази година. Така максималният срок за провеждане на държавни зрелостни изпити е до 2011 г., каза Калканова.


Примерните изпитни материали за държавните зрелостни изпити трябва да се утвърдят в срок до шест месеца след приемането на националната програма за развитие на училищното образование, а ако този срок изтича след началото на учебната година, държавните зрелостни изпити ще се провеждат за учениците, които завършват 12-ти клас през следващата учебна година, решиха депутатите.
До провеждането на зрелостните изпити средно образование се придобива след успешно завършен 12-ти клас и се удостоверява с диплома за средно образование, в която се вписват като оценки за държавни зрелостни изпити средноаритметичната оценка от годишните оценки по български език и литература и по избран от ученика учебен предмет, прие парламентът.


До провеждането на държавни зрелостни изпити Министерството на образованието и науката ще организира пробни изпити за част от учениците, които завършват 12-ти клас, като изборът им ще се определя на принципа на представителността по вид училище и област. Оценките от положените пробни изпити няма да се вписват в дипломата за средно образование.


Приемът на ученици в спортните училища да може да бъде в пети, шести, седми или осми клас, след проверка на възможностите на учениците, реши Народното събрание. В училищата по изкуствата учениците ще могат да се приемат в първи, пети, осми или в девети клас. В училищата по културата приемът ще става в първи и осми клас, а в профилираните училища учениците ще могат да кандидатстват за пети и за осми клас, прие парламентът.


Държавният план-прием за училищата по култура да се утвърждава от министъра на културата, а условията и реда за утвърждаване на план-приема да се определят с наредба на министъра на културата и министъра на образованието, предвиждат промените в закона. В срок до 6 месеца след влизане в сила на измененията министърът на образованието и науката и министърът на културата трябва да утвърдят критерии за придобиването на


статут на държавно училище по култура.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на анонимен
    *****
    Неутрално

    къде може да се провери по интернет в кое училище ще се провеждат изпити по вх.№

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK