Променят статута на морски пристанища

Пристанищата Созопол, Поморие, Царево, Несебър и Ахтопол да са със статут на пристанища за обществен транспорт с регионално значение, а не както досега - с национално значение, реши Народното събрание днес, като прие на първо и  второ четене измененията в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Вносител на промените е депутатът от левицата Румен Ангелов, съобщи БТА.


В мотивите си Ангелов отбелязва, че пристанище Бургас няма достатъчно средства за поддръжка на петте пристанища, което е причина инфраструктурите на пристанищните комплекси да са в лошо състояние и с тенденция за разрушаване. Според него приемането на измененията в закона ще подобри условията за туризъм в петте общини, които ще могат да използват свободно вече изградената пристанищна инфраструктура.


Парламентарната комисия по транспорт и съобщения посочва в становището си, че в момента пристанища Созопол, Поморие, Царево, Несебър и Ахтопол са със статут на публична държавна собственост и промяната в закона дава възможност да се промени статута им в частна държавна собственост.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK