Коритаров и Кеворкян са били агенти на ДС, каза Румен Петков

Няма данни други известни журналисти да са сътрудничили на службите

Журналистите Георги Коритаров и Кеворк Кеворкян са били агенти на бившата Държавна сигурност (ДС), каза в събота по "Дарик радио" министърът на вътрешните работи Румен Петков. Според него главният редактор на "Труд" Тошо Тошев не е бил агент на ДС. Неговата квартира обаче е използвана за явочна без негово знание, за явочна е използвана и квартирата на Ангелина Петрова.


Темата ми е безинтересна и не желая да я коментирам, това каза Кеворк Кеворкян, потърсен за коментар от "Дарик радио". Георги Коритаров опроверга думите на министър Румен Петков. Според него казаното от министъра на вътрешните работи не отговаря на истината и идва като потвърждение на предположението му, че организираната престъпност е в МВР и затова борбата с нея не върви. "По друг начин не мога да си обясня подобна, меко казано, неточност", допълни Коритаров. Така, както е съобщено това от министър Румен Петков, очевидно цели дискредитирането ми като журналист, каза още Коритаров. Журналистът заяви също, че не може да скрие учудването си, защо един министър на вътрешните работи се занимава с подобна инсинуация.


Иван Гарелов, Иво Инджев, Венелния Гочева, Люба Ризова, Уляна Пръмова, Поля Станчева, Силва Зурлева не са регистрирани в архивите като агенти на бившата Държавна сигурност”, поясни още министърът на вътрешните работи.


"Докладът на ЕК е обективен и не трябва да се вторачваме в това дали сме останали неоценени", Румен Петков. "Не съм реагирал остро на запитвания за моята оставка, казах, че въпросът не е актуален. Стана ясно, и от Доклада на Европейската комисия, че един от критериите, които трябва да спазваме относно бъдещото ни членство в Европейския съюз, е наличието на стабилност. А с оставки това няма да се постигне", каза още Петков. Според него последните два дни са показали, че МВР има потенциал. "МВР изведе като принцип в работата си предотвратяването на престъпленията и не случайно 5 организирани престъпни групи са разбити от началото на годината, най-важно сега обачее е да се работи в екип с прокуратурата, за да има реални резултати в борбата с престъпността", каза още вътрешният министър. Той подчерта още, че скоро ЕК ще бъде информирана за значими резултати в борбата срещу "прането на пари".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АРХИВИТЕ
  *****

  По-важно е доколко политици и журналисти са марионетки на Москва.

 2. 2 Профил на Павлик Морозов
  *****

  Кеворк и Коритаров са удължили живота на бай Тошовото управление с цяло десетилетие. През това време партийните секретари и шестаците размахваха крила като ангели небесни и след 1990 г. тези хора с брилянтен комунистически морал нахлуха в редиците на СДС и спасиха България от Тошовизма.

 3. 3 Профил на Niki
  *****

  Kak stana taka, che proveriha dosietata na vodeshti jurnalisti, a bivshite kadri na DS se madriat po ministerski i zam.ministerski postove? Zashto otvariat dosietata izborno i kakvi sa tezi zakoni,koito pozvoliavat podobna diskrimanacia? Shtom iskame da razberem istinata, daite cialata istina, ne pravete aktivni meropriatia i se otarsete nai-nakraia ot tezi gadni komunisticheski privichki.

 4. 4 Профил на Оруел
  *****

  Бозата е пълна. Коя е тази настояща провокаторка Ангелинка, която рови миналото на действащи журналити? Има ли тя морално право? Има ли право министър Петков да бълва змии и гущери срещу Коритаров? Когато кажеш А, трябва да кажеш Б. Ченгетата сега са длъжни да издадат цялото досие на Коритаров. Те трябва да му дадат право да допълни белите полета. Димитър Иванов също трябва да попълни своята бяла половина. Един независим коментатор трябва да сглоби документите и актуалните изявления на палача и жертвата. Трябва да се осигурят тлъсти хонорари за играчите. А Отечеството трябва да поеме разходите за пенсии на комунистическите доносници. Зер те са пазили режима. Този режим, който у 70% от българите събужда носталгични усещания. Иначе как ще успеяват да да наемат нове "агенти под прикритие"?

 5. 5 Профил на 1989
  *****

  Всичко друго е бабешко баене.

 6. 6 Профил на пенчо
  *****

  Как да вярваме на това, което ни показват и разказват по телевизията? 16 години след комунистическия преврат нека да се огледаме - всички са си по местата, само длъжностите и задачите им са други. Как ще ми отговорите на въпроса "Как се ставаше, а и сега се става, преподавател, доцент, професор, академик, ако не си "вътре"?" Нали, за да те назначат в някое "по-така" предприятие или институт те прекарваха през незнам какви си процедури. Зная, че за мен са идвали да разпитват дори комшиите, сред които съм израснал. Да не ви разправям за института! И всичките тези уж демократи дали не разчистиха досиетата си докато бяха на власт? Да им вярвам? Хайде де! Как се става милионер, как се погребва производство и селско стопанство? Как за месец се изгражда партия? Дали не е от ешалоните на предишната власт? Без нареждане ли? Ако не е партийно, то кой отвори очите на борците и отлепи гърбовете им от тепиха? На колко още въпроси - и политически, и битови трябва да се отговаря. Кой ще опере пешкира? Ха, сега, де!

 7. 7 Профил на Червенотиквеничковче
  *****

  Това ли са всичките доносници на ДС? На нормалните хора това прилича на мероприяте на ДС.

 8. 8 Профил на Джержински
  *****

  Работатата е съвършенно ясна. Димитър Иванов Шестака държи досиетата на цяла плеада интелектуалци като Гарелов, Инджев и сие. Затова те не бяха особено активни след 1990 г. Коритарчето обаче му се е опънал, демократствайки, и той го даде на вълците. Защо мълчиш бе, Георги. Сега ти хвани за гушата чингисчийска и коминистическа шестака Иванов. И какво? Екзекутурът може да бъде главен редактор, Доган може да бъде депутата и водещ политик, неговите хора, бивши комунистически ченгета могат да бъдат министри, а бедният Коритаров трябва да млъкне от екрана и по ефира. Комунизмат продължава. СССР не превзе Европа, но българският лениноиванизъм и петковизъм ще й види сметката.

 9. 9 Профил на toni_7474
  toni_7474
  Рейтинг:

  Доказано ли е, че са били агенти? Или това е поредната бомба с закъснител и предизборно гледат да лъснат с едни гърди напред.

 10. 10 Профил на драги ми смехурко!
  *****

  тошо тошев чист като сьлза ще падна :) петков и петканов да си хващат шапката и да заминават някьде по далече че достатьчно поразии направиха .щом ще карат на парче с досиетата мисля че е време да извадят досиетата които поиска комисията андреев преди да бьде закрита .там имаше доста данни за досиетата на кредитните милионери.другаря петканов скри всичките !тошо тошев е човек който льже цял живот за баща си а учи всички ни на морал и формира общественото мнение .не е чудно че има носталгия по режима изтребил интелигенцията си ,изкарал хората на манифестация след чернобил ,окрал пенсионните фондове и направил ред други престьпления

 11. 11 Профил на Доносител
  *****

  Петков се извинява на ятаците Тошев и Ангелина. Откъде накъде ще ги оневинява и ще твърди, че само Коритаров бил "ухо". А те не са ли рупори на това "ухо"? Аз, когато по принуда бях доносник, се срещах с щатното ченге от ДС в една такава квартира. Ченгето всеки път трябваше да се уговаря с "хазяина" ни за часа и за ключа. Освен това тайно от мене му буташе в джоба банкноти с лика на вожда Георги Димитров, а Партията го направи жител и даде апартамент на хазяина-ятак. Време е да проговорим всички "доносници" и смело и безпощадно да си направим харакири, за да задавим с останалото в празните ни стомаси и черва, запътилите се към Европа комунисти. Иначе те ще онивинят партията си и тя ще продължи да господарства в България.

 12. 12 Профил на Дядо Въльо
  *****


  В Университета преподавателите по идеологически дисциплини се състезаваха кой е по-ортодоксален комунист. Те сами се топяха един друг. Следователно някой комунист-кариерист (те всички бяха кариеристи), за да си проправи път към доцентура, е натопил събрата си по катедра, че е маоист на партийния секретар. Той се е разпоредил Държавна сигурност да провери сигнала. Димитър Иванов, резидента на Коритаров му е поставил задача (в явочна квартира "Липа", или "Бор") като му е намекнал накъде духа вятъра. Асистентът-маоист е изтървал някоя приказка и Коритаров е изразил това в разкритото днес донесение.Голям праз. А пострадал ли е маоистът? И ако си е изпатил кой се е възползвал от неговата непредпазливодт. Той всъщност е бил обект на комунистически донос преди намесата на Коритаров. Comedia del arte от късното средновековие и ранното Възраждане в Западна Европа. И сега активното мероприятие "Ангелинка - Петков" възражда комедията. Комунистите са достойни, Доган е достоен, Божидар Димитров е достоен, Димитър Иванов няма равен по добродетели, а Коритаров: Къш от екрана, Къш от ефира.

 13. 13 Профил на КГБ
  *****

  И журналистите и артистите, и кой ли не в момента ще бъдат хвърлени от червените управляващи на вълците,тоест на Обществото ,което да ги заклейми.А операцията на червените предатели,редактори и конспиратори,които перат парите на Болшевишката партия в България отново ще си продължава и занапред,а те ще си останат ни лук яли,ни лук мирисали.И това е защото ги допуснахме във властта.Нещо ,което не бива да допускаме на не дай Боже следващите предсрочни избори.Защото ,ако ги оставим тези хора на власт,те под прикритието на влизането ни в Евросъюза ще ни вкарат в Руското ОНД.

 14. 14 Профил на Габо
  *****

  Аз лично искам да науча не само имената на доносниците, но и тези които са ги вербували и ползвали. Бих искал да науча за методите им на вербуване и как са работили с тези доносници. Има ли кой да разкаже тук?

 15. 15 Профил на macon
  *****

  Разбира се, че това е поредната разработка за пред очите на обществото. Лошото е, че нямаме гражданско общество, което да постави точните въпроси и да е в състояние да изисква адекватни отговори. Дори да допусна, че Коритаров е сътрудничал, все пак той като журналист в радио "Свободна Европа" години наред е работил за демокрацията и свободата на словото, нещо което другарите Кеворкян и Румен Петков никога не са правили. Разбирам и готовността на службите да "жертват" някои качествени журналисти, като например Коритаров - той е един от неколцината, които упорито и всекидневно работят за създаване на гражданско общество у нас. На другарите това не им харесва! Ама никак!

 16. 16 Профил на Червен Тричко
  *****

  Страницата отдавна трябваше да бъде прочетена. Менте-държавата, в която се трудим, менте-животът, който живеем, менте-битието, в което се мъчим, отдавна трябваше да се пречистят и дезинфекцират. Макар и закъсняла, необходима е лустрация, но честна и тотална - не ментелива и връзкарска. Шестнадесетдесет години вече минаха и остаряхме с надеждата за свобода и демокрация. Животът профуча край нас, а мазниците и лъжците не свършиха - проклетници живеещи два живота - един, таен и подъл, и друг - изпълнен с фанфари, пари и блясък. Ние, обаче, виждаме и се досещаме за всичко. Не искам и да си спомням, как чаках вечер коментарите на Коритаров по "Свободна Европа" и мислех, че е гласът на истината. Готов съм да сложа черта на тези си спомени и на всички такива менте-спомени, както и на последните 16 години, но да бъдат отворени всички досиета и да се започне начисто. Благодаря на Румен Петков, че посмя да бръкне в змийското мъртвило, пожелавам му да е така смел и решителен, и да продължи докрай така. Няма значение, кой мръсник на какъв пост е. Нека, най-накрая да се видят и нашите лица, чистите, и светът да си създаде впечатление за държавата ни от нас, и това впечатление ще е по-различно от сегашното и няма да берем европейския срам, какъвто го берем сега. Сигурен съм в правотата на това, което казвам!

 17. 17 Профил на Э
  *****

  Аз мисля, че дори Коритаров да е имал грехове като доносник, той напълно ги покри с това, което направи като журналист след 1990. Гнус ме е от министър Петков и неговите мръсни методи, от наглостта на хора като Андрей Райчев с неговото изказване за "моралния изрод", от лицемерието на Дончева, която неведнъж е демонстрирала приятелско и дори фамилиарно отношение към Коритаров... Изобщо ми е болно от това, че сега завистниците имат повод да ликуват. Не оправдавам донесенията в никакъв случай. Просто не е справидливо и честно това, което се случва. Докато всички не видим всичко черно на бяло в нищо не можем да сме сигурни. И аз питам - могат ли тези досиета да бъдат прочетени от обикновения гражданин например?

 18. 18 Профил на donosnik.hit.bg
  *****

  Защо не си призна още в 90-те, а? И да поиска сам опрощение, а и да работи още тогава за отварянето на досиетата? За да се затвори тази страница? А? Защото е имал интерес, защото още ни управляват от ДС, а той ги е познавал - и се е възползвал от това - в личен интерес. Това е една полит-пропагандаторска чалга, това е той - Коритаров Лайв. Дори не го съжалявам - омерзен съм..

 19. 19 Профил на blkfan
  *****
  Неутрално

  Чудно ми е, защо национални медии все още държат такива кретени като Коритарката !
  Но ето и Кеворкян и Коритаров са агенти, но не мога да сравнявам интелигентността на Кеворкян с надувките поетични на Коритарския ! Още като му чух първите коментари след демокрацията ми стана ясен този човек - пълен некадърник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK