Спор в столична община за съдбата на пет общински дружества

Сред тях са скандалните "Софийски имоти" ,"Галатея 2002" и "Спортна София 2000"

Кметът на София Бойко Борисов и председателят на Надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация Станимир Зашев ще внесат противоположни предложения за бъдещето на пет общински дружества, на сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, съобщи БТА. Зашев предлага да бъде открита процедура за приватизацията на "Чистота - Искър" ЕООД, "Софийски имоти" ЕАД, "Въжени линии" ЕАД, "Софинвест" ЕООД, "Галатея 2002" ЕАД, "Географска информационна система - София" ЕАД  и "Спортна София 2000" ЕАД. Кметът на София обаче е съгласен само с продажбата на "Чистота - Искър" и "Въжени линии".


"Географска информационна система - София" ЕАД  е с предмет на дейност изграждане, поддържане и управление на информационната система на кадастралните, регулационните и застроителните планове на територията на Столичната община, отбелязва в доклада си кметът. Той посочва, че тези дейности не могат да се възлагат на трети лица и затова не могат да се приватизират.


Според Борисов процедурата за приватизация на "Софийски имоти" ЕАД може да започне, след като СОС вземе категорично решение за капитала и преструктурирането на дружеството. Кметът посочва, че запазването на общинската собственост върху "Софинвест" ЕООД ще бъде от полза за общината, тъй като извършва инвеститорски контрол върху общински строителни обекти и съхранява ценен архив за инженерната инфраструктура.


В доклада на Борисов се отбелязва, че "Спортна София 2000" ЕАД и "Галатея 2002" ЕАД не трябва да се приватизират, тъй като изпълняват социални функции. В капитала на "Спортна София 2000" ЕАД са апортирани общински имоти със спортно предназначение за популяризиране на спорта и за създаване на достъпни условия за спорт. "Галатея 2002" ЕАД стопанисва 30 почивни бази (бивши пионерски лагери).

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK