Младите съдии скочиха срещу тайния вот при назначенията

Тайното гласуване на кадровите въпроси във Висшия съдебен съвет (ВСС) беше сред основните критики, които съдиите от Софийския районен съд отправиха към висшите магистрати. Късно във вторник двете страни се срещнаха, за да обсъдят скандала с назначенията без конкурс.


Съдиите не са съгласни с тайния вот, защото остават скрити мотивите за приемането или отхвърлянето на дадена кандидатура. Представителите на ВСС също се съгласиха, че това е основен проблем при кадруването. Румен Ненков от Върховния касационен съд каза, че слабостта на системата е в това, че ВСС назначава, без да има личен контакт с кандидатите.


Междувременно днес пред съвета ще бъде представен планът за подобряване на работата на съдилищата. Той е разработен по проект на Инициативата за укрепване на съдебната система (ИУСС) на Американската агенция за международно развитие (USAID) и вече се прилага в 32 съдилища в страната - районни, окръжни и апелативни. Сред тях има и големи като тези в София, Варна и Пловдив.


Планът вече е одобрен от ВСС и ще бъде приложен в останалите 123 съдилища в страната, съобщи Чарлз Феръл, директор на отдел "Съдебна администрация" в ИУСС. В документа има 26 цели, които обхващат управлението на съда и администрацията, работата с гражданите, обученията на служителите и въвеждането на информационните технологии. Планът предвижда да се намали забавянето на делата, съдиите да се срещат помежду си, както и с адвокатските колегии, да се прави аудиозапис на заседанията за по-голяма прозрачност, делата да се разпределят на случаен принцип, да се разработи план за увеличаване на общественото доверие в институцията и други. Документът включва и указания за изпълнение на целите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK