Магистратите питат депутатите за назначенията

Преди заседанието на ВСС (на снимката) главният прокурор Борис Велчев заяви, че след ревизията във Върховната касационна и Върховната административна прокуратура много неща са му направили впечатление, но нито едно от тях не е било приятно. Докладите от проверката ще бъдат публикувани на сайта на прокуратурата

© Надежда Чипева

Преди заседанието на ВСС (на снимката) главният прокурор Борис Велчев заяви, че след ревизията във Върховната касационна и Върховната административна прокуратура много неща са му направили впечатление, но нито едно от тях не е било приятно. Докладите от проверката ще бъдат публикувани на сайта на прокуратуратаГлавният прокурор Борис Велчев и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд Иван Григоров и Константин Пенчев ще се срещнат с депутати от правната комисия, за да се търси спешно законодателно решение как младшите съдии да се назначават за районни. Това реши в сряда Висшият съдебен съвет, след като отложи предложеното назначение на младши съдия в Хасково.


По закон младшите съдии трябва да се назначават за районни. С промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) обаче всички вакантни места в системата трябва да се запълват след конкурс. Кандидатите за младши съдии вече са минали през конкурс, а след това през шестмесечно обучение и са държали изпити, обясни Радка Петрова, член на ВСС и председател на Апелативния съд в Пловдив. На практика досега системата си е "отглеждала съдии", които, ако не бъдат назначени за районни, ще останат на улицата, защото са със срочни трудови договори, допълни Петрова.


В момента се пише наредбата към ЗСВ, която трябва да регламентира провеждането на конкурсите. По закон тя трябва да бъде готова до понеделник, което обаче няма да се случи. Петрова каза, че още не е ясно какъв ще е механизмът за назначаване на административните ръководители, особено ако не са от системата. Най-голямо внимание ще се насочи към антикорупционните мерки за комисиите, които ще оценяват кандидатите в конкурсите. Те ще се определят чрез жребий. Обмисля се членове на ВСС да не участват в комисиите, защото след това ще гласуват назначенията на съответните магистрати. За да се минимизира корупцията, се обмисля и да се изготвят голям брой изпитни казуси, които да се изтеглят в деня на самия конкурс.


Петрова е предложила в наредбата да се включи и изискване кандидатите за магистрати да представят документ, че са психично здрави. В момента няма такова условие и в системата има много хора с психични проблеми, с които не знаем какво да правим, аргументира се тя.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK