Още един текст от промените в конституцията отива в съда

За втори път тази седмица Върховният касационен съд (ВКС) сезира Конституционния съд (КС) за приетите в края на март промени в конституцията. Този път върховните съдии атакуват правомощието на правосъдния министър да предлага назначаването, повишението, понижението или освобождаването на магистрати.


Недопустимо е обикновено Народно събрание да променя организацията и функциите на органите на държавното управление, аргументират се от ВКС. Посочва се, че правосъдният министър е представител на изпълнителната власт, така че отредените му правомощия нарушават заложения в конституцията принцип за разделение на властите. Според съдиите това право конкурира компетентността на Висшия съдебен съвет и обезсмисля въведеното наскоро конкурсно начало за магистратските длъжности.


В понеделник ВКС сезира КС за друга промяна в основния закон, според която главният прокурор и председателите на върховните съдилища могат да бъдат освобождавани по предложение на 1/4 от депутатите.


Междувременно в четвъртък депутати от мнозинството се консултираха неофициално по възможността за четвърта промяна в основния закон.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK