Четирите дела срещу Румен Петков са образувани в Плевен, а са прекратени другаде

Четирите дела срещу Румен Петков са образувани в прокуратурата в Плевен, а са прекратени другаде, каза депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Според него е неясно защо делата са прекратени в други съдебни райони, след като в НПК са точно определени основанията, поради които може да се промени подсъдността на едно дело.


Депутатът запозна журналистите в парламента с отговора на главния прокурор на писмото, с което Атанасов пита за производствата срещу Петков.   


Първото дело е било образувано от окръжната прокуратура в Плевен за престъпление по служба във връзка с реда и начина за настаняване в общински жилища в Плевен. С постановление от 27 януари 1999 г. на прокурора от районната прокуратура в Ловеч производството е прекратено.
Второто дело е образувано от окръжната прокуратура в Плевен, а производството е прекратено с постановление на прокурор от Върховната касационна прокуратура на 13 май 1998 г. Това според Атанасов е изземане на компетентност.


Третото дело също е образувано от окръжната прокуратура в Плевен през 1997 г. и с постановление от 16 февруари 1999 г. е прекратено от прокурор в прокуратурата в Ловеч.


Четвъртото дело от 1999 г. е образувано от районната прокуратурата в Плевен за хулиганство и е било внесено в Плевенския районен съд с обвинителен акт, каза Атанасов. Той цитира постановлението за прекратяване на делото от Върховната касационна прокуратура, според което поради нередовно призоваване на обвиняемия разглеждането на делото е било отлагано многократно.  След подадена молба до съда и представяне на писмени доказателства, от които е видно, че обвиняемият Петков е регистриран като кандидат за депутат, делото е било отложено, и с последсваща молба обвиняемият Петков е уведомил съда за избора му за народен представител в 39-то Народно събрание. С определение районният съд в Плевен при липса на конкретно предвидено основание за спиране по реда на НПК е прекратил производството и е върнал делото в Районна прокуратура-Плевен. След това Върховната касационна прокуратура иззела това дело и го прекратила с постановление от 26 юли 2002 г., посочи депутатът.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK