Бобов дол иска изместване на софийското сметище, Радомир - само гаранции

Община Бобов дол иска преразглеждане на решението за депониране на софийския боклук в котловините на рудник "Иван Русев", заяви кметицата Йорданка Каленичкова, цитирана от БТА. Според нея разстоянието от сметището до най-близкото село - Голяма Фуча е само 3 км. Местността е открита към Бобов дол и реално потърпевш от зловонията ще бъде квартал "Христо Ботев", твърди Каленичкова. По думите й там вече е сформиран инициативен комитет. Каленичкова смята, че до ексцесии няма да се стигне, но теренът за депониране на столичната смет трябва да бъде изместен.


Оттук извира бобовдолската река, която се влива в Струма, мотивира се кметицата. Тя очаква при разлагането на боклука остатъците да се стичат в реката и да замърсят не само нея, но и подпочвените води.


Според Каленичкова капацитетът на котловините няма да може да поеме за дълго време боклука.
Три четвърти от територията на новото сметище попада в община Радомир, една четвърт в Бобов дол. Реално потърпевши обаче ще са бобовдолци, уверява Каленичкова. Общинарите имали идея за друго депо за съхранение на битови отпадъци в Бобовдолско. Те предлагат изграждането му да се финансира по-бързо и софийският боклук да се депонира там.


Кметът на Радомир, Златко Стойчев, от своя страна настоя единствено за гаранции за запазване на здравето на населението от района в близост до очакваното депо за столичния боклук. Стойчев е издал заповед за уточняване на границите на държавните имоти между селата Житуша и Голяма Фуча, където се очаква да бъде временното депо за столичния боклук. 


Според него ако в Житуша бъдат инвестирани средства, вариантът с депото е приемлив поради лошата инфраструктура в района.   


В общината все още не е пристигнала официална информация за локализиране на новото сметище.    


Председателят на Общинския съвет в Радомир Иван Владимиров смята, че няма основание за недоволство сред населението и е необходимо да се изчака становището на специалистите.


От агенциите за недвижими имоти очакват спад в търговията с парцели и къщи в селата, откъдето се очаква да минава пътят за транспортиране на боклука. Купувачите били основно столичани, които след новината за изграждане на депото започнали да се отказват от покупка на имот, твърдят брокери.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK