Обезщетяват по пазарни цени извадени от реституирани имоти

С жилищни компенсаторни записи, с които ще могат да купуват с предимство държавно или общинско жилище по номиналната им стойност, ще се обезщетяват гражданите, чиито имоти са отнети с влязло в сила съдебно решение и не са обезщетени по Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти. Това реши парламентът, който прие днес на второ четене промени в Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти, внесени от Любен Корнезов /Коалиция за България/.


Ако държавата и общините не предоставят за закупуване жилища на тези граждани в тримесечен срок от тяхната молба, тогава гражданите ще имат право да получат левовата равностойност на компенсаторните записи по номинал. Молбата за получаването на левовата равностойност ще се подава до Министерството на финансите, записаха депутатите. С тези пари гражданите ще могат да си уредят жилищния въпрос на свободния пазар, коментира пред журналисти Любен Корнезов.


Измененията в закона предвиждат в едномесечен срок от влизането им в сила Министерският съвет да приеме наредба за прилагането на закона.




"Все пак направихме сериозна крачка, макар и непълна", коментира Любен Корнезов. Той попита каква е вината на купилите жилища от държавата, платили цената и данъците им и защо със задна дата тези хора трябва да бъдат санкционирани за това, че от страна на държавата тогава не титулярът, а негов заместник е подписал документите.


Парламентът отхвърли предложението на Корнезов тези собственици да могат да предявяват иск за възстановяване на собственост върху имотите, в случаите когато трети лица са ги придобили в нарушение на нормативни актове, извършени от тези лица.


Според Любен Корнезов за обезщетяване на собствениците на одържавени държавни имоти ще бъдат необходими около 30 милиона лева. Попитан дали ще има средства, Корнезов уточни, че затова е предвиден едномесечен срок, в който правителството да подготви наредба, но това не означава, че парите ще бъдат дадени веднага, защото делата са на различни съдебни инстанции. Държава, която е ограбила гражданите си, трябва да намери средства, за да ги обезщети, заяви Любен Корнезов.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK