Загубите на "Столичен медицински холдинг" ЕАД са нараснали над 2 пъти за две години

Проверяващите са установили конфликт на интереси и при възлагането на поръчки

Загубите на "Столичен медицински холдинг" ЕАД са нараснали с близо пет милиона лева или с 204 на сто за две години. В края на 2004 година загубите на холдинга са в размер на 2.456 милиона лева, а в края на 2005 година те са 7.478 милиона лева. Това съобщи заместник-кметът на София Цветан Цветанов на пресконференция днес.


Той представи основните констатации от окончателния доклад за проверката на холдинга от Столичния инспекторат. Докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, в парламентарната комисия за борба с корупцията, в Министерството на здравеопазването и в Столичния общински съвет /СОС/.


През 2004 година капиталът на дружеството е бил увеличен от 2.6 на 17.3 милиона лева, като Столичната община е запазила размера на дела си чрез непарична вноска. Цветан Цветанов уточни, че апортът е направен по цени съгласно Закона за приватизация и следприватизационен контрол, а е трябвало цената да бъде определена според Търговския закон. По думите му по този начин цената на активите е била занижена в пъти с цел стойността им да бъде много по-ниска при евентуална бъдеща приватизация.
Членовете на Надзорния съвет на холдинга проф. Тома Пожарлиев и Антон Койчев и членовете на Управителния съвет Христо Зайков и Методи Янков са собственици или съдружници във фирми със сходен предмет на дейност, каза заместник-кметът. Той посочи и данни в доклада, според които в 20-и Диагностично-консултативен център /ДКЦ/ за управител е избран Николай Червеняков, който е съдружник в "Рилски терми" ООД с Методи Янков, който е в Управителния съвет на холдинга.


Проверяващите са установили конфликт на интереси и при възлагането на поръчки за доставка на медицински формуляри. На 17 юни 2005 година е сключен договор с "Екопринт, Зайков и сие" ООД за 34 хиляди лева, а година по-късно фирмата получава нова поръчка за 32 хиляди лева. Съдружник е Христо Янчев Зайков, който е член на Управителния съвет на холдинга, уточни Цветанов.


Според сключените договори с членовете на Управителния и на Надзорния съвет при предсрочно прекратяване холдингът трябва да изплаща неустойки за остатъка на срока в договора в размер на 300 на сто за надзорния съвет и на 250 на сто за управителния съвет от средната работна заплата за холдинга. Заместник-кметът уточни, че това означава възнаграждение от около 2500 лева месечно. Холдингът дължи за подобно предсрочно прекратяване на договора общо 105 хиляди лева, като от тях 45 784 лева на Стефан Петков, 40 288 лева - на Михаил Каравезов, 9267 лева - на Иван Трендафилов, и 10 хиляди лева - на Татяна Василева.


Името на Стефан Петков се среща в доклада и по повод извършени адвокатски услуги при пререгистрацията на холдинга през 2005 година, за които е платено възнаграждение в размер на 8 176 лева. Лицата, които са извършили тези адвокатски услуги - Стефан Петков, Вилис Генчев, Невена Рашкова, Татяна Велинова, са свързани по смисъла на Търговския закон, уточни Цветан Цветанов.


Според заместник-кмета буди недоумение и критерият за назначенията в дружествата. Той цитира одобрено от Надзорния съвет решение - протокол от 26 април 2005 година, в което като един от принципите за назначаване се посочва партийно-квотният.


В Надзорния съвет Столичната община няма нито един представител, въпреки че е собственик на 49 на сто от капитала, посочи Цветан Цветанов. Той отбеляза и част от изводите в доклада, според които в настоящия си състав Надзорният и Управителният съвет не са в състояние ефективно да управляват холдинга. Затова проверителите са препоръчали да се намали броят на членовете на двата съвета, да се направят персонални промени, като бъдат включени и представители на общината.


Като нарушение в доклада е отбелязано и пренасочването на 170 хиляди лева за възнаграждения от предоставени с решение на СОС 300 хиляди лева за инвестиции - покупка на автомобили и оборудване на офиси.


По думите на Цветанов като нецелесъобразен и неефективен разход са отбелязани и възнаграждения в общ размер на 125 728 лева за одит на 32 дружества и на холдинга.


В Столичния медицински холдинг са включени 25 ДКЦ, седем специализирани центъра, пет медицински центъра, две лаборатории, четири специализирани диспансера, шест специализирани болници и четири многопрофилни болници.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Dnevnik.bg
    *****

    Tatyana Vasileva e za zatvora.Zashto ne se proveri firmata na D-r.Rumen Dimitrov(neiniyat saprug)?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK