София е на път да плати лиценз за "Калашников"

Предвижда се да отпаднат половината специални производства по руски образец

Работна група от министерствата на икономиката и на отбраната е направила преглед на руските оръжейни лицензи и предлага да бъдат запазени около 30-40 от тях. За десет производства държавата ще претендира, че не трябва да плаща, тъй като лицензите били дарени от бившия Съветски съюз, но за останалите, между които автомат "Калашников" (който се произвежда у нас под името АК-47) и пистолет "Макаров", България е решила да плати, научи "Дневник". Разгледани са близо 650-те лиценза, получени от бившия СССР от 1945 г., от които реално в момента се използват около 80. Ще запазим само половината от действащите производства, обясниха участници в работната група. Решението ще засегне както държавните ВМЗ - Сопот, "Терем", "Дунарит", така и частни военни заводи като "Арсенал" и "Аркус".


Най-голям е спорът между България и Русия за АК-47, като Москва настоява да й бъде предоставяна част от печалбата от произвеждания у нас автомат. По-евтиното българско изделие през последните години навлезе на пазари, където руският военнопромишлен комплекс имаше водещи позиции. Това стана повод да се засили натискът на руската страна, дори се заговори за претенции на руските оръжейни гиганти към българските продажби със задна дата. Специалисти от оръжейния бранш смятат, че заплащането на лиценза ще се отрази силно негативно на българското производство, тъй като ще оскъпи цената му и ще го направи изделието по-малко конкурентно на пазарите.


Наблюдатели припомнят, че спорният въпрос за руските оръжейни лицензи се повдига винаги "в пакет" с друг проблем, който Москва има у нас, обикновено свързан с енергетиката. В момента най-важните за Русия намерения към нашата страна са промяната на дългосрочния договор за доставка на газ, изграждането на АЕЦ "Белене" и строителството и експлоатацията на тръбопроводи, през които да минава износът на руски енергийни суровини към Европа. След като „Газпром" поиска промяна на договора до 2010 г., която би оскъпила цената на синьото гориво у нас до изтичането му, през май и руският държавен монополист за износ на оръжие "Рособоронекспорт" отново постави въпроса да му бъде изплатена огромна сума от такси за производството и износа от български заводи на оръжия и преди всичко на "Калашников". А шефът на "Рособоронекспорт" Сергей Шемезов се закани да съди всички страни, които произвеждат автомата без лиценз, които са над 50, като изрично посочи България като един от най-големите "пирати".


Противниците на плащането на лиценз за "Калашников" твърдят, че срокът на съветските оръжейни лицензи е изтекъл още през 70-те години. Те посочват, че освен направените подобрения в българския АК-47, които дават основание да се смята за нов продукт, той е в производство от 50-а година и вече не може да има патенти, които да покриват оригиналната конструкция. Според тях руските претенции не биха издържали в нито един съд. Като аргумент срещу плащането на лицензите се сочи и фактът, че Москва не е предоставяла необходимата техническа документация за тях и не е изкупувала произведеното в България оръжие. Някои смятат, че София трябва да обвърже въпроса и с неразделеното още имущество на бившия Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ), в който с финансови вноски и друго имущество участваха почти всички страни от социалистическия блок и за чийто приемник Москва се обяви едностранно. На 28 юни, по време на заседание на постоянната българо-руска работна група по военнотехническо сътрудничество беше подписано споразумение, с което българската страна се ангажира да подготви списък с предоставените от бившия СССР оръжейни лицензи, които иска да продължи, и тези, чието действие ще бъде прекратено. Очаква се резултатите от прегледа да бъдат обявени до края на септември, след което ще започнат преговорите на междуправителствено ниво. Най-късно през декември ще бъде подписано ново лицензионно споразумение, с което ще бъдат удовлетворени руските оръжейни претенции, казаха от работната група.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Добри Божилов
  *****

  Какви са тези лицензи? Патентът върху изобретение е максимум 15 години.

 2. 2 Профил на бай Мамут
  *****

  Нашите комунистически управници пак ше се съгласят с всички искания на Москва, независимо че руснаците нямат никакви основания да претендират за лиценз върху нещо, което е 7- или 8 пъти вече променяно, каквото е АК-47. Нещо повече, нашите слагачи не поставят изобщо въпроса за руските дългове, за имуществото на СИВ, както и за репарации поради руската окупация след 9 септември 1944. Вместо да се разправят с руснаците, нашите производители трябва просто да попромнят още нещо на автоматите, особено във външние вид - дали пълнителите ще са прави, дали прикладите ще са различни, но просто трябва да се престане с това непрекъснато изнудване от страна на мужиците!

 3. 3 Профил на www.voininatangra.org
  *****

  Божилов, да си чувал за подновяване на лиценз?

 4. 4 Профил на emacs
  *****

  В България и по света има патенти и търговски марки. Патентите имат срокове, които не могат да бъдат удължавани над определена граница. За АК47 и голяма част от модификациите тези срокове са изтекли отдавна. Също така са изтекли патентите на Едисън и Тесла за производство на електроенергия и подобни, иначе руснаците трябвало да плащат досега за генерирането на електроенергия на наследниците на Едисън и Тесла. Ако някой смята че се нарушават патенти, може да се обърне в съда в България и други страни. Това е цивилизованият начин. Руснаците си позволяват да регистрират някакви безумни патенти, които обаче могат да бъдат оборени много лесно като незаконни.

 5. 5 Профил на дедо иван
  *****

  Отдавна българският вариант на ак-47 трябваше да се прекръсти и да се въведат сериозни подобрения, което ще свидетелства, че оръжието е българско. И чехите, и сърбите и кой ли не създадоха национални оръжия по този начин и не са плащали никакви изнудвания.

  Колко патента плати на германците след края на Втората световна Советската Росия?

 6. 6 Профил на Боби Колев
  *****

  ...или журналистите са достатъчно умни да не бъркат в буркана с осите?

  Какви патенти, какви лицензи за нещо, което е изтекло преди десетки години?!

  Тя темата е още по-интересна всъщност. Кому принадлежат патентите, генерирани в социалистическо време, когато всичко беше общо? Теоретично верния отговор е - на всички, оживели след социализъма.

  Практически верният отговор, обаче, е - на който успее да ги узурпира и защити, т.е. на по-силния.

  И когато се опре до патентите, малкия човек няма как да е силен.

  Виж, за това има торенти, обаче. И според някои те са естествения регулатор на силата на собствениците на патенти - в световен мащаб и у нас.

 7. 7 Профил на Гога
  *****

  Моето предложение е да се обявим за морална нация и да спрем да произвеждаме оръжия. Поне едно нещо, с което наистина ще можем да се гордеем. Айде чао.

 8. 8 Профил на петров
  *****

  В българският вариан АК47, са въведени досто сериозни подобрения. Например замяната на оригиналния "лят затвор" с български вариант "кован затвор". Това позволи срокът на екплоатация на затвора, поради по-малките температурни разширения да бъде доста удължен.
  За съжаление, главно от страх от руснаците, комунистическите чиновници в миналото не са оформили патентно тези подобрения.

 9. 9 Профил на iiii
  *****

  Patent se polzva ot zakrila v produlzenie na 20 godini ot podavane ne 15....

 10. 10 Профил на Кайтел
  *****

  За Макаров може направо на Walter да платят. Той и АК идва пак от там някъде, но незнам коя фирма точно е правила SG-44.

 11. 11 Профил на АБВ
  *****

  Русия има изплаща на България търговски дългове, репарации за Втората световна война и за соц лагерния колониализъм и пр. и пр. и пр.

  Русия има да изплаща лицензи за ползването на Българославянската азбука чието създаване и въвеждане първо в България е спонсорирано от Цар Борис І, а 200 години по-късно Български мисионери покръстват и ограмотяват руснаците.

 12. 12 Профил на ПРО-РУСКИ
  *****

  Смятам че наште юнаци от Н-ското Ведомство - преди да вземат окончателно становище - да вземат пък малко да я обогатят тая група от "експерти" - просто да се включат един от UK, France, Gemany i USA от техните ВПК а също и експерти по международно право и тогава да се даде на Руснаците по обстоен и аргументиран отговор....

 13. 13 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441

  България не трябва да произвежда оръжие освен за целите на собствената си професионална армия и полиция. Износът на оръжие е позор за нацията и не се различава от износа на хероин от Афганистан, примерно.

  gradinko.bg
 14. 14 Профил на PETROV
  *****

  RUSNATSITE DA SI PLATJAT LICENZA NA GERMANTZITE ZA STURMGEWEHR 44 I TOGAVA NIE
  6TE IM PLATIME ZA AK47.VI6TE WWW.STURMGEWEHR.COM

 15. 15 Профил на emacs
  *****

  ... но след като се вземе решение на международно ниво включващо Русия, Щатите и Франция поне и те също спрат. Иначе много е лесно да се дават призиви. Аз пък казвам да се спре търговията с тутун. Той убива много повече хора.

 16. 16 Профил на БГ
  *****

  Истината е ,че е измислен от германците. Може от тях да купим патента по-евтино. А руснаците да го духат. Щото как да плащаш патент за откраднато нещо?

 17. 17 Профил на Хесапов
  *****

  За по-непосветените искам да кажа, че АК-47 е германски автомат "Шмайзер", модел 1942 година, с който са били въоръжени някои части на германската армия. Има го във всяка енциклопедие за стрелково оръжие. Това оръжие попада в ръцете на победителинте, като военна плячка, така както и други машини и изделия. Руснаците го правят, така както и автомобила Москвич 407- модел на Опел, така също и безброй други неща. Помислете малко, може ли руския мужик Калашников да измисли нещо такова, като АК-47?
  Според мен, руснаците трябва да плащат на фирмата "Маузер" лицензии.
  Наздраве!

 18. 18 Профил на *
  *****

  Калащников е копие на германската щурмува пушка Щурмгевеер,разработка на Маузер.Копира почти всияко,най-важното междинния патрон уникален за времето си.Изполлзва заключващият механизъм на Манлихер,разработен преди 50 год(със завърташ се болт)и т.н.Как може един неграмотник като Миша Калашников да разработи такова революционно за времето си оръжие,лежейки в болница?А Сталин не е знаел,така ли?

 19. 19 Профил на Неизкушен читател.
  *****
  Неутрално

  България трябвало да произвежда оръжие само за собствени нужди, износът му бил срам и позор. Ами да засрамим тогава и братята янки и да ги изправим на позорния стълб, като най-голям износител на оръжие в света. Ама като гледам тях хич не ги е срам. Нито французите, нито немците... за руснаците ясно - те след 89-та са си безсрамници по презумпция. Спомням си, преди години в НС се беше разгорял подобен спор. Май беше по времето на Фил Димитров. И тогава някой от "умниците" в залата скочи и насълзено-патетично издекламира "срам, срам за автомата Калашников. Това е оръжието убило най-много хора на света. Да спрем веднага износа и производството му..." Уви, нямаше кой да му каже, че това все пак е оръжие и работата му е да убива...макар че всъщност убиват не оръжията, а хората, в чиито ръце са те.
  Колкото до Калашников, който не бил измислил АК-47, а бил копирал Шмайзер или Маузер - пак смях. Разработката му си е оригинална и негова. Това, че е използвал някои принципи и идеи, заложени в по-ранни модели оръжия нищо не променя, защото ако тръгнем по този път, ще се окаже, че трябва да се плаша лиценз на китайците, за изобретяването на барута ))). Някой тук спомена за кования затвор с претенция, че това прави нашата версия напълно оригинална и следователно патентно чиста, а все пак става дума за доста дребна промяна и разлика с оригинала.
  Така че патентите, ако са си узаконени и действащи трябва да се плащат. Правовата държава и правовият ред е това. Другото е анархия, от която никой няма полза, защото утре някой ще "взаимства тихомълком" и някоя наша разработка и тогава с какви очи ще поискаме да си плаща за ползване на патента?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK