Здравната каса намалява цени на клинични пътеки

Лекарите ще сключват до два договора за работа

Два варианта за плащане на клиничните пътеки предлага здравната каса в проекта за национален рамков договор (НРД) за 2007 г. При първия са намалени с 200 до 400 лв. цените за болнично лечение на захарен диабет, вирусен хепатит, чернодробни болести, бъбречно-каменна болест, интервенционално лечение на сърдечно-съдови заболявания и др. За сметка на това са включени нови пътеки, които касата не покрива в момента.


При втория вариант е прието, че не може да се плаща за пътеките по-малко, отколкото през 2006 г. В проектодокумента е заложено групиране на диагнози и процедури, които са близки по тежест на заболяването и изискват сходни ресурси. Затова от касата предлагат преструктуриране на сега действащите клинични пътеки и изработване на нови.


Предвижда се също най-много два пъти годишно да се правят промени в цените на клиничните пътеки, но не по-рано от 31 март 2007 г.
Проектът за рамков договор задължава лекарите в болниците да информират писмено пациентите за състоянието им и за лечението. За целта касата въвежда специален образец документ - "Информация за пациента, родителя, настойника или попечителя". Досега медиците бяха длъжни да обясняват устно на болните какви са рисковете от лечението им, но проверките показаха, че това не се прави.


НЗОК въвежда и изискването лекарите да работят най-малко по четири часа в едно болнично заведение.


В извънболничната помощ проектът за НРД 2007 предвижда промяна в съотношението между броя на записаните пациенти и дейността, като се поставя акцент върху реално извършената работа. Отново се предлагат два варианта, като в единия капитационната сума се намалява с 0.15 лв., а осигуряването на 24-часова неотложна помощ се плаща отделно. Ако джипитата осигурят постоянна медицинска помощ за пациентите си, ще получат допълнителната сума. Ако се откажат, предвидените 12.8 млн. лв. за неотложна медицинска помощ ще отидат в спешните портали на болниците, съобщи източник от здравната каса.


От тази година здравната каса въвежда по-високи изисквания за провеждане на профилактика и диспансерно наблюдение. За профилактика на заболяванията в рисковите групи са предвидени 300 хил. прегледа, като за 2006 г. те са били само 8 хил. За диспансерно наблюдение прегледите също са увеличени - от 1.4 млн. на 2.1 млн.


Специалистите в диагностично-консултативните центрове ще получават по-малко пари за първичните прегледи. Сумата е намалена от 12 лв. на 8.50 лв. За втория и третия преглед обаче цената се увеличава от 5.90 на 8.50 лв. Предвидени са 5.5 млн. първични и 2.7 млн. вторични прегледа.


Когато пациентът е в болница, лечебното заведение е длъжно да му осигури лекарства и необходимите изследвания. Абсолютно е забранено те да се изписват от семейните лекари или от специалистите в извънболничната помощ. От касата настояват и да се определят точни критерии за изписване на пациентите от болницата.


Проектът за НРД 2007 вече е предоставен на съсловните организации на лекарите и стоматолозите. Законът предвижда, ако двете страни по договора не се споразумеят, документът да бъде обсъден и приет от парламента.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на лекар
    *****

    При положение, че правителството отчита "невиждан" икономически ръст е абсурдно да се намалява цената на труда ни. Отвращаваща е и демагогията в която НЗОК се е специализилрала - прегледа на специалист да стане 8,50лв, но вторият и третия да се увеличат!! А истината е, че втори и трети преглед те не заплащат от години, или за да сме точни - на два първични плащат един вторичен. Това мислят да правят и в бъдеще - 5,5млн първичин и 2,7млн вторичини. Пак формуляри, пак простотии - Европа трябва да е полудяла да ни взема

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK