Шефовете на Ройтерс и ИТАР-ТАСС идват за световна среща на информационните агенции

Генералните директори и главните редактори на световни информационни агенции се събират в София за участие в годишната среща на Асоциацията на агенциите. Мащабният медиен форум, чийто домакин е Българската телеграфна агенция (БТА), се открива днес и ще продължи до петък. В рамките му Президентът Георги Първанов ще връчи орден "Mадарски конник" - първа степен, на Виталий Игнатенко, генерален директор на ИТАР-ТАСС и д-р Волфганг Вислоцил, изпълнителен директор на Австрийската прес агенция и президент на Европейския алианс на агенциите.


Общо 36 делегати от 25 държави ще участват във форума, като ще има представители на почти всички световните лидери на информация. За първи път в България ще дойдат световноизвестни журналисти, сред които Михаил Гусман от ИТАР-ТАСС, Клив Маршал от ААП - Австралия, Гари Реджънстрайф от Ройтерс и др.


Двата работни дни на срещата ще са съпътствани от разнообразни странични мероприятия, между които срещи с Министъра на Външните работи Ивайло Калфин и кмета на София Бойко Борисов. Гостите ще посетят и Националния исторически музей, където ще видят златните съкровища на България.
По думите на генералният директор на БТА Максим Минчев срещата е не само шанс за България да докаже пред световната медийна общност, че е напълно готова за членство в ЕС, но и едно признание за страната с повереното й домакинство за събитие от такава величина.


Асоциацията на агенциите е световна медийна организация, обединяваща членки от близо 120 държави. Тя е създадена през 2004 г. в Москва, с участието на руския президент Владимир Путин. През миналата година годишната среща беше в Йордания под патронажа и с участието на крал Абдула.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK