Първият онлайн конкурс за чиновници е на 13.XI

Преминалите влизат в банка кадри

Министерството на държавната администрация се надява повече млади хора да се включат в първия онлайн конкурс за младши експерти. Студентите от Софийския университет "Св. Климент Охридски" във вторник бяха поканени от министър Николай Василев да участват в конкурса

© Юлия Лазарова

Министерството на държавната администрация се надява повече млади хора да се включат в първия онлайн конкурс за младши експерти. Студентите от Софийския университет "Св. Климент Охридски" във вторник бяха поканени от министър Николай Василев да участват в конкурсаПрез ноември ще се състои първият централизиран конкурс за младши експерти в държавната администрация. Кандидатстването за участие става по електронен път. Избраните ще влязат в специална база данни, откъдето министерствата и агенциите ще могат да ги избират, без да провеждат допълнителни конкурси. Това съобщиха във вторник от Министерството на държавната администрация.


Изискванията за конкурса бяха представени във вторник от министъра Николай Василев преди студенти в СУ "Св. Климент Охридски".


Провеждането на конкурса беше регламентирано с последните поправки в Закона за държавния служител. Той ще се провежда два пъти в годината. Първият ще е от 13 до 17 ноември 2006 г. с поредица от тестове в компютърни зали в София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново. Решаването на въпросите ще се извършва в реално време онлайн чрез специално направен за целта софтуер. Няколко дни преди изпитната дата всеки кандидат ще получи на своята електронна поща съобщение за датата, часа и мястото на изпита.
Изискванията към кандидатите за участие в конкурса са да имат завършено висше образование със степен бакалавър или магистър или завършен колеж със степен специалист. Няма изисквания за професионален стаж. Регистрацията за участие в конкурса става от 10 до 23 октомври 2006 г. по електронен път на интернет сайта на министерството www.mdaar.government.bg. Там всеки кандидат получава личен идентификационен номер и парола, които ще използва при явяването на изпита.


Кандидатите ще могат да се явяват на два вида изпитни тестове - основен и специализиран. Първият е задължителен за всички. Специализираният не е задължителен. На него могат да се явят кандидатите, заявили желание да бъдат оценени знанията им в определена област - икономика, финанси, право, европеистика, компютърни умения и чужди езици. Успехът в специализираните тестове ще носи предимство при класирането на кандидата и избора му.


Как ще се кандидатства


В деня на изпита трябва да се носят лична карта, диплома или удостоверение за висше образование и декларация за допускане до участие в конкурса. В деня на изпита всеки кандидат ще влиза в системата за попълване на теста със своето потребителско име и парола, които ще получи на електронната си поща. Непосредствено преди всеки тест чрез компютърната система за конкурса ще бъдат генерирани три варианта на въпроси, от които след това се избира окончателният. За основния тест е разработена база данни от общо над 700 въпроса, а за всеки специализиран тест - по 150. На основния тест ще се паднат 60 въпроса с време за решаване 60 минути. Специализираните тестове ще включват 30 въпроса, с които кандидатите трябва да се справят за 45 мин. Избраният вариант автоматично се зарежда на всички компютри, като за всеки участник въпросите, както и възможните отговори се появяват в различен ред, така че да се намали възможността за преписване. Когато кандидатът приключи с въпросите или когато времето изтече, тестът се затваря и веднага на екрана се показва резултатът. Резултатите от изпитите ще са валидни една година, като на всеки три месеца кандидатите ще трябва да потвърждават по електронен път дали все още желаят да бъдат включени в базата данни.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Русенчо
    *****

    "Регистрацията за участие в конкурса става от 10 до 23 октомври 2006 г. по електронен път на интернет сайта на министерството www.mdaar.government.bg"

    Дайте по-точна препратка с адрес на самата страница за регистрация защото той сайта на министерството е доста голям! Или можеби няма такава страница още - въпреки, че сме след 10ти Октомври? Скрита ли е в някое кътче, че не я намираме?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK