Само 20% от софиянците са се прегледали профилактично

Най-често на прегледи при личните лекари ходят възрастните хора. Статистиката показва, че те имат средно по три болести

© Надежда Чипева

Най-често на прегледи при личните лекари ходят възрастните хора. Статистиката показва, че те имат средно по три болестиДо края на септември само 200 хил. софиянци са преминали задължителните от тази година профилактични прегледи. Това съобщи д-р Мариета Райкова, директор на Столичната здравна каса. Здравноосигурените в София са 1.150 млн. души, което означава, че по-малко от 1/5 от тях имат активно отношение към здравето си, коментира д-р Райкова.


Профилактичните прегледи се правят от личните лекари и се плащат от здравната каса. Според Закона за здравето всеки, който е отказал да отиде на такъв преглед, трябва да плати глоба от 50 до 100 лв. Освен това здравната каса може да го лиши от безплатни медицински услуги за един месец.


Прегледите трябва да продължат най-малко 20 минути. Лекарите са длъжни да направят оценка на психичния статус, ЕКГ, тест за кръвна захар и изследване на урината. На по-възрастните жени се полага и проверка за рак на гърдата. Ако съществува риск от заболяване, джипито е длъжно да изпрати пациентите при специалист.
Идеята на профилактичните прегледи е болестите да се открият в ранен стадий, когато са лечими. Личните лекари не са задължени обаче да издирват пациентите си, за да ги накарат да проверят състоянието си. По думите на д-р Райкова профилактичните прегледи могат да предотвратят усложнения, могат и да определят рисковите групи за различни болести.


Само 31.4 хил. софиянци са сменили личния си лекар през юни 2006 г., показва справка на касата. Това означава, че повечето хора са доволни от докторите си, коментира д-р Райкова. Столичната каса е наложила санкции за 453.99 хил. лв. на лекарите до края на септември. Най-често се нарушават регулативните стандарти от специалистите в диагностико-консултативните центрове.


Повечето от джипитата вече се съобразяват с изискванията. Според д-р Райкова само петима от всички 928 общопрактикуващи лекари за първото тримесечие са надвишили стандартите за прегледи и изследвания на пациентите с повече от 1000 лв. и сега ще се наложи да ги възстановят. На лекарска практика със записани 1.2 хил. пациенти се падат около 180 направления за специалист за остри случаи и отделно още толкова за диспансеризирани болни, обясни д-р Райкова. Тези лекари, които надвишават лимитите, на практика намаляват бюджета за прегледи за следващото тримесечие, така че лишават колегите си от възможност да консултират пациентите си, каза тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK