Въвеждат регистрационен режим за износ на оръжия

Отмяна на лицензионния режим и въвеждане на регистрационен за посредническата дейност с оръжие, предвижда приетият на първо четене от депутатите Закон за експортния контрол на оръжия, изделия и технологии с двойна употреба.


Според Правителството въвеждането на регистрационен режим при износ на изделия и технологии с двойна употреба ще облекчат двустепенните процедури в съответствие с препоръките на Европейския съюз и Европейската комисия.


Облекчаването на съществуващите административни процедури и въвеждането на регистрационен режим за посредниците предизвика реакцията на Атанас Атанасов от "Демократи за силна България", който обяви, че от години търговци на оръжие оказват натиск за разхлабване на контрола. "Има една камара фирми-посредници, чиято задача е да отклоняват вниманието на контролните органи", добави Атанасов.


50 000 лева е предвидената глоба за физическите лица, които изнасят, внасят, посредничат или транспортират оръжие без съответния лиценз, регистрация или разрешение. 250 000 лева е максималната глоба за фирмите и едноличните търговци за същото провинение, ако то не представлява престъпление.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK